Jak zrobić szaszłyki?

Szaszłyki to danie idealne na grilla, ale nie tylko. Są smaczne, a przy okazji bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku można zrobić je na kilka sposobów.
- Jeśli używasz mięsa, tofu lub ryby, dobrze jest je wcześniej zamarynować. Dzięki temu będą smaczniejsze, a ich struktura stanie się bardziej jędrna.
- Przygotuj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się:
- papryka,
- cukinia,
- bakłażan,
- cebula,
- czosnek.
- Możesz dodać również grzyby: boczniaki lub pieczarki. A także owoce np. ananasa.
- Warzywa i inne dodatki polej oliwą i przypraw ulubionymi ziołami.
- Wszystkie składniki nakładaj na długie patyczki szaszłykowe w dowolnej kolejności.
- Szaszłyki możesz upiec w piekarniku (ok. 20-30 min) lub zgrillować (15-20 min).