Jak zrobić szaszłyki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tradycyjne szaszłyki opiekane były bezpośrednio nad ogniem, ale teraz piecze się je na rożnie albo grilluje. To bardzo popularne danie serwowane jest w sezonie letnim, przy okazji różnych spotkań i przyjęć. Szaszłyki to danie idealne na grilla, ale nie tylko. Są smaczne, a przy okazji bardzo proste w przygotowaniu. W dodatku można zrobić je na kilka sposobów. A więc jak zrobić szaszłyki? Oto najprostszy przepis na szaszłyki:
- Jeśli używasz mięsa, tofu lub ryby, dobrze jest je wcześniej zamarynować. Dzięki temu będą smaczniejsze, a ich struktura stanie się bardziej jędrna.
- Przygotuj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się:
- z papryką,
- z cukinią,
- z bakłażanem,
- z cebulą,
- z czosnkiem.
- Możesz dodać również grzyby: boczniaki lub pieczarki. A także owoce np. ananasa.
- Warzywa i inne dodatki polej oliwą i przypraw ulubionymi ziołami.
- Wszystkie składniki nakładaj na długie patyczki szaszłykowe w dowolnej kolejności.
- Szaszłyki możesz upiec w piekarniku (ok. 20-30 min) lub zgrillować (15-20 min).
Szaszłyki smakują naprawdę pysznie nie tylko grillowane, ale też z piekarnika. Nie ma jednego uniwersalnego sposobu na szaszłyki. Można je zrobić z wielu różnych składników, dodawać ulubione dodatki i serwować z różnymi sosami. Dzięki czemu to danie, które nigdy się nie nudzi. Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Należy jednak pamiętać, że szaszłyki najlepiej smakują na ciepło, dlatego dobrze jest podawać je zaraz po upieczeniu.
Zastanawiasz się, z czego zrobić szaszłyki? Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do szaszłyków świetnie sprawdzi się mięso, zarówno:
- wołowe,
- wieprzowe,
- drobiowe.
A także ryby i owoce morza, zwłaszcza łosoś, czy krewetki. Mięso na szaszłyki, nieważne czy tradycyjne, czy z ryby, powinno być wcześniej dobrze zamarynowane. To właśnie ten proces sprawia, że staje się ono smaczne, delikatne i bardzo miękkie. Przygotowanie marynaty do szaszłyków nie jest trudne. Wystarczy tylko oliwa lub olej, a także ulubione zioła i przyprawy. Do mięsa świetnie sprawdzi się tymianek, oregano, słodka papryka, czy czosnek. Natomiast ryby najlepiej wzbogacić o sok z cytryny, bazylię, koperek i pieprz ziołowy. Marynatę można też przygotowywać na bazie musztardy, czy ketchupu. Warto wiedzieć, że dodatek kwaśnych produktów np. octu jabłkowego, czy soku z cytryny, chroni mięso przed wnikaniem w jego głąb szkodliwych substancji.
Najlepsze szaszłyki, to niewątpliwie te robione samodzielnie w domu. Są nie tylko pyszne, ale też dobre dla zdrowia. Wiele osób obawia się, że będąc na diecie, nie można sięgać po to danie. Nie jest to prawda. Oczywiście wszystko zależy od tego jak je podamy, jednak szaszłyki mogą być naprawdę lekką i smaczną pozycją w menu. O czym należy pamiętać? Zamiast czerwonego mięsa, które jest przepełnione tłuszczem, warto raczej sięgnąć po drób, ryby, czy roślinne zamienniki. Dobrze też zadbać o odpowiednią porcję warzyw, owoców i grzybów. Świetnie komponują się z mięsem i dostarczają błonnika, a także niezbędnych witamin. Ważne, by było ich więcej niż mięsa. Dzięki temu szaszłyki pozwolą na włączenie do diety większej ilości prozdrowotnych składników.