Jak zrobić szarlotkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szarlotka to wyrób cukierniczy wywodzący się z kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta oraz owoców. Do szarlotki często dodaje się cynamon oraz goździki. W dalszej części dowiesz się jak upiec szarlotkę z prażonymi jabłkami. Sprawdzony przepis na szarlotkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Szarlotka świetnie sprawdzi się jako deser do kawy oraz herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Szarlotka doskonale smakuje z lodami waniliowymi.
A więc jak zrobić szarlotkę? Na początek przygotuj 10 sztuk średnich jabłek, 10 łyżek cukru, pół łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki pszennej, 250 gram masa, 2 paski łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaską łyżkę cukru wanilinowego, jedno jajko oraz cukier puder. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i smaż je z dodatkiem połowy cukru oraz cynamonem przez około 20 minut mieszając co jakiś czas (jabłka powinny być miękkie i rozpadające się). Aby przygotować ciasto kruche do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dosłanie wymieszaj, dodaj do nich jajko i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na pół, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażarki. Połową ciasta wylep dno formy do pieczenia tarty, na ciasto ułóż wcześniej przygotowane jabłka. Na jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach pozostałe ciasto. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut.
Jabłka można spożywać bezpośrednio po zebraniu wraz ze skórką lub bez niej. Dodatkowo pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych doskonale sprawdzą się jako dodatek do kompotów, sałatek owocowych i warzywnych. Jabłka możemy także wykorzystać jako dodatek do potraw przyrządzonych na bazie mięsa, sosów oraz deserów. Jabłka będą także stanowiły doskonały dodatek do koktajlów, które możemy przygotować z różnymi owocami oraz dodatkiem produktów mlecznych. Jabłka będą również stanowiły doskonały dodatek do pysznych placków na bazie mąki i jajek oraz jako dodatek do pysznych omletów podawanych na słodko.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować domową szarlotkę. Pyszna szarlotka jest dość szybka w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasto świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych jako dodatek do kawy lub herbaty. Jabłka, które wykorzystamy do przygotowania ciasta, zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.