Jak zrobić syrop z cebuli?

Jak zrobić syrop z cebuli
Jak zrobić syrop z cebuli
ikona podziel się
Opublikowano: 14.12.2022 r., 0:14 | Autor: Magda Panek
  1. Na początek przygotuj 250 g cebuli, cztery łyżki miodu lub cukru oraz sok z połowy cytryny.
  2. Cebulę obierz, posiekaj drobno i umieść w słoiczku o pojemności około 400 ml.
  3. Następnie do słoika dodaj miód lub cukier oraz sok z cytryny.
  4. Składniki dokładnie wymieszaj, słoik przykryj przykrywką i odstaw na dwie doby.
  5. W tym czasie cebula powinna puścić sok.
  6. Po tym czasie syrop przecedź i przelej do słoiczka lub buteleczki.
  7. Gotowy syrop przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Jak zrobić syrop z cebuli? Co jeszcze warto wiedzieć?

Zdrowy syrop z cebuli pomocny jest, gdy zależy nam na odkrztuszeniu wydzieliny i oczyszczeniu dróg oddechowych - składniki zawarte w cebuli doskonale wspomagają te procesy. Domowy sok z cebuli możesz przygotować z miodem lub z cukrem. Syrop z cebuli dla dzieci warto przygotować z dodatkiem cukru. Dawkowanie syropu z cebuli u dzieci warto skonsultować z lekarzem - zwykle dzieciom podaje się po łyżeczce syropu 2 razy dziennie. Sprawdzony przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania syropu są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić syrop z cebuli? Na początek przygotuj 250 g cebuli, cztery łyżki miodu lub cukru oraz sok z połowy cytryny. Cebulę obierz, posiekaj drobno i umieść w słoiczku o pojemności około 400 ml. Następnie do słoika dodaj miód lub cukier oraz sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj, słoik przykryj przykrywką i odstaw na dwie doby. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop przecedź i przelej do słoiczka lub buteleczki. Gotowy syrop przechowuj w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie. Syrop z cebuli możemy wzbogacić także o czosnek lub plastry imbiru.

Cebula to warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni. Możemy wyróżnić następujące rodzaje cebuli: żółtą (zwyczajną), czerwoną, cukrową, dymkę, białą oraz szalotkę. Cebule słodkie są łagodniejsze w smaku. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli. Cebulę dodaje się do większości postaw obiadowych. Chętnie wykorzystywana jest również do przygotowania zup, sałatek lub surówek. Na bazie cebuli możemy ugotować pyszną zupę cebulową.

Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. Cebula wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Kwercetyna obecna w cebuli zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując najlepszy syrop z cebuli to doskonały pomysł na domowe lekarstwo na kaszel. Syrop jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można go przechowywać przez maksymalnie 2 tygodnie w lodówce. Skład syropu możesz modyfikować według własnych preferencji. Cebula to bogactwo cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych oraz witamin.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto