Jak zrobić syrop cukrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Syrop cukrowy przygotowywany jest z wody i cukru w odpowiednich proporcjach. Syrop cukrowy to gęsta ciecz, która zawiera dużą ilość cukru - dlatego jest dość kaloryczny. Stanowi on doskonały dodatek do drinków. Syrop ten możesz wykorzystać również jako dodatek do przygotowania masy do ciast. Syropy cukrowe najczęściej wykorzystywane są w przemyśle cukierniczym. Sprawdzony przepis na syrop cukrowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Jako dodatek, który delikatnie przełamie słodki smak syropu możesz dodać sok z cytryny. Składniki niezbędne do przygotowania syropu są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Oczywiście możesz kupić gotowy syrop barmański na bazie cukru, jednak jest odpowiednio droższy.
A więc jak zrobić syrop cukrowy? Wystarczy, że wodę doprowadzisz do wrzenia, następnie wsypiesz do niej cukier i dokładnie wymieszasz. Syrop z cukru będzie gotowy w momencie całkowitego rozpuszczenia się cukru. Aby przełamać słodycz syropu pod koniec gotowania dodaj łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Syrop ostudź i przelej do butelki. Tak przygotowaną słodką ciecz możesz przechowywać przez kilka tygodni. Aby zwiększyć trwałość syropów możesz dodać do niego wódkę, która zapobiega rozmnażaniu się drożdży.
Zastosowanie syropu cukrowego jest naprawdę duże. Możemy go bowiem wykorzystać do przygotowania drinków, dosłodzenia wina lub kompotu. Dodatkowo syropem możemy posłodzić kawę lub herbatę. Aby uniknąć monotonii w kuchni i przygotować naprawdę smaczne drinki możesz aromatyzować syrop cukrowy przy pomocy przypraw. Możesz dodać do niego między innymi anyż, cynamon lub kardamon.
Biały cukier, który stanowi jeden z głównych produktów don przygotowania syropu cukrowego, składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.
Podsumowując syrop cukrowy to słodka mieszanina cukru i wody w odpowiedniej proporcji. Stanowi on doskonały pomysł na słodki dodatek do drinków i nie tylko. Najlepszy syrop jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sam syrop jest dość słodki, warto więc wykorzystać różne dodatki, np. sok z cytryny czy przyprawy korzenne. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania są dostępne w większości sklepów w przystępnych cenach. Należy pamiętać, że syrop cukrowy jest wysokokaloryczny, dlatego na jego ilość w diecie powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną. Syrop jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, a niewykorzystany możesz przechowywać nawet do kilku tygodni.