Jak zrobić steki wołowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Stek wołowy to potrawa, którą przygotowuje się z kawałka mięsa przekrojonego w poprzek włókien mięśniowych oraz kręgosłupa. Mięso najcześciej grilluje się lub smaży z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Możemy wyróżnić kilka rodzajów befsztyku: châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-bone. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić steka. Sprawdzony przepis na steki wołowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Warto jednak przestrzegać ściśle określonego czasu smażenia. Najlepsze steki przygotujesz ze świeżej wołowiny. Steki stanowią doskonały pomysł na smaczny obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.
A więc jak zrobić steki wołowe w domu? Na początek przygotuj steki wołowe, masło klarowane do smażenia, odrobinę soli gruboziarnistej oraz pieprzu mielonego. Jeśli mięso jest w jednym kawałku to pokrój je na plastry odpowiedniej grubości. Następnie mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej masło i smaż steki przez czas, który odpowiada pożądanemu stopniu wysmażenia. Gotowy stek zdejmij z patelni, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i daj mu odpocząć przez około 10 minut. Stek możesz zawinąć w folię aluminiową, aby nie wystygł. Dobry stek powinien być miękki i soczysty, dlatego nie dodawaj do niego soli bezpośrednio przed smażeniem. Stek blue smaży się po około 30 sekund z każdej strony. Stek rare po około 1-2 minuty z każdej strony. Stek medium rare smaży się przez około 2-3 minuty z każdej strony. Stek medium smaży się przez około 3-5 minut, natomiast stek well dane przez około 6-8 minut.
Stek może posiadać również różne stopnie wysmażenia. Możemy podzielić je na:
- blue, czyli stek bardzo krwisty. Stek jest ścięty na zewnątrz i surowy w środku.
- rare, czyli stek krwisty. W 75% wewnątrz stek cechuje się czerwoną barwą.
- medium rare, czyli stek średnio krwisty. Stek po smażeniu pozostaje miękki w dotyku oraz w 50% jest czerwony w środku.
- medium, czyli stek średnio wysmażony. Stek w środku jest delikatnie różowy, około 25% mięsa posiada barwę czerwoną.
- medium well, czyli stek dobrze wysmażony. Posiada delikatnie brunatny kolor. Mięso jest twarde, ale elastyczne.
- well done, czyli stek mocno wysmażony. Stek jest brunatny lub lekko szary. Białko w tym stopniu wysmażenia jest w 100% ścięte.
Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Różne kawałki wołowiny zawierają różną kaloryczność - np. rostbef posiada około 152 kcal w porcji 100 gram. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.
Podsumowując: wiesz już jak usmażyć domowy stek wołowy. Stek warto podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub z puree ziemniaczanym. Jako dodatek warto również przygotować sałatkę ze świeżych, sezonowych warzyw.