Jak zrobić steki wołowe?

- Na początek przygotuj:
- steki wołowe,
- masło klarowane do smażenia,
- odrobinę soli gruboziarnistej oraz pieprzu mielonego.
- Jeśli mięso jest w jednym kawałku to pokrój je na plastry odpowiedniej grubości.
- Następnie mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Mięso pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż steki przez czas, który odpowiada pożądanemu stopniu wysmażenia.
- Stek blue smaży się po około 30 sekund z każdej strony. Stek rare po około 1-2 minuty z każdej strony. Stek medium rare smaży się przez około 2-3 minuty z każdej strony. Stek medium smaży się przez około 3-5 minut, natomiast stek well dane przez około 6-8 minut.
- Gotowy stek zdejmij z patelni, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i daj mu odpocząć przez około 10 minut.