Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić spaghetti z mięsem mielonym? Oto sprawdzony przepis: Będziesz potrzebować do tego dowolnego mielonego mięsa, cebuli, czosnku, marchewki i przecieru pomidorowego, najlepiej bez soli.
- W garnku podsmaż obraną i posiekaną Cebule. Dodaj mielone mięso i przypraw solą, pieprzem i papryką słodką. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dobrze wymieszaj i smaż aż do przyrumienienia.
- Marchew obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i podsmaż.
- Całość zalej przecierem. Dopraw bazylią, oregano i tymiankiem. Zamieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.
- Sos podawaj z ugotowanym makaronem. Całość ozdób tartym parmezanem.
Szukasz inspiracji na to jak przygotować proste spaghetti? Koniecznie sięgnij po wyróżnione inspiracje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na spaghetti z mięsem mielonym.
Domowe spaghetti to pyszne i łatwe danie, które sprawdza się na obiad oraz kolację. To dobre i smaczne rozwiązanie także na posiłek dla dzieci. Makaron z sosem pomidorowym idealnie sprawdza się na awaryjny posiłek, kiedy nie mamy w domu zbyt wielu produktów.
Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu. Jednak najczęściej kojarzy się z długim makaronem obficie polanym sosem pomidorowym, czasami z dodatkiem mięsa mielonego. To potrawa, która ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, gdyż zachwyca smakiem. Spaghetti jest jedną z najprostszych baz obiadowych. Choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym. W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z "najszybszych" obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu. Wcale nie trzeba go kupować, można przygotować go samodzielnie w domu. Ten prosty sos pomidorowy zrobisz w kilka chwil. Idealnie komponuje się on z mięsem mielonym.
Głównym składnikiem tego dania są oczywiście pomidory. Pomidory zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw, nie ma co do tego wątpliwości. Jednak spożywanie przetworzonych pomidorów dostarcza wielu cennych składników odżywczych, których nie posiadają same warzywa. Pomidory przygotowane w taki sposób, mają korzystny wpływ na cały organizm. Sos pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Za jego największą zdrowotną zaletę uważa się jednak wysoka zawartość likopenu, który ma liczne właściwości antygrzybicze. To także występujący naturalnie w pomidorach antyoksydant, który jest znacznie lepiej przyswajalny z przetworów.
Do tego dania zwykle wybiera się mięso wieprzowe. Jednak nie jest to jedyna opcja. Jeśli chcesz, by Twoje danie było smaczne, ale również zdrowe sięgnij po mielone mięso drobiowe, które zawiera sporo białka, a nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, w przeciwieństwie do mięsa czerwonego. Dlatego drób doskonale sprawdza się na co dzień, nie tylko podczas diety redukcyjnej.