Jak zrobić sos z kurek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kurka, czyli grzyb o nazwie pieprznik jadalny, pojawia się już w czerwcu. To właśnie wtedy można już sięgać po dania na jego bazie. Niekiedy kurka bywa nazywana "grzybem żydowskim", ponieważ jest koszerna, a więc może być spożywana przez ortodoksyjnych Żydów. Charakterystyczną cechą kurki jest jej brązowy kapelusz, który w zależności od wielkości ma falisty brzeg. Ponadto grzyb jest stabilny i suchy. Szczególnie lubi rosnąć na glebach piaszczystych od końca maja, czasami nawet do października. Kurki występują w lasach sosnowych i pod jodłami. Mają szczególny wygląd, często jasnozłotożółty i lejkowaty kształt oraz wyraźny profil smakowy z ziemistymi, pieprzowymi nutami smakowymi i słabym brzoskwiniowym zapachem. Kurki to grzyby, które dla wielu smakują nieco inaczej, niż wszystkie inne. Ze względu na swój ciekawy smak sprawdzają się w wielu różnych daniach, a zwłaszcza kremowych sosach. I tu pojawia się pytanie: jak zrobić sos z kurek?
Sos z kurek to jeden z najlepszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jest smaczny, kremowy i niezwykle aromatyczny. Sos kurkowy to dodatek, który sprawdzi się nie tylko z mięsem. Idealnie pasuje do makaronu, ryżu, czy ziemniaków. Najlepiej więc sprawdzi się do obiadu. Warto sięgać po nieco na co dzień. Jednak jak go zrobić w prosty sposób? Oto prosty przepis na sos kurkowy:
- Kurki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj kurki, całość zalej połową szklanki wody. Dodaj ziele angielskie, sól, pieprz i liść laurowy. Podduś przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wlej szklankę śmietanki i zmniejsz gaz. Całość duś jeszcze 5 minut.
- Sos możesz podawać ze świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.
Domowy i szybki sos kurkowy odmieni każde, nawet banalne danie. Jest łatwy i najlepszy na obiad. Jeśli nie wiesz, jak go zrobić, prosty przepis znajdziesz w tym wpisie oraz w wyróżnionych propozycjach. Choć najlepszy jest do makaronu, to sprawdzi się również w innym wydaniu. Doskonale komponuje się z mięsem z kurczaka, czy wieprzowiną.
Sos najlepiej robić ze świeżych kurek. Jednak jest tak dobry, że ciężko ograniczyć się tylko do przygotowywania go w sezonie. W inne dni można więc sięgnąć po mrożone grzyby. Dobrze je wcześniej odmrozić, jednak nie jest to konieczne. Niezwykłą zaletą korzystania z mrożonych grzybów jest brak konieczności ich oczyszczania. Wiele osób rezygnuje z dodatku kurek do swojego obiadu ze względu na pewną trudność w ich czyszczeniu. W takim wypadku korzystanie z kurek mrożonych jest wspaniałym rozwiązaniem.
Czy warto sięgać po kurki? Jak najbardziej. Może wydawać się, że grzyby nie dostarczają żadnych wartości odżywczych, poza dobrym smakiem, nie jest to jednak prawda. Kurki mają dużą zawartość wody, co powoduje, że są niskokaloryczne. 100 g świeżych grzybów dostarcza około 60 kcal. Mają dość dużą zawartość wartościowego białka, błonnika, beta-karotenu oraz witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1. Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, a także podwyższa odporność na choroby infekcyjne.