Jak zrobić sos winegret?

Jak zrobić sos winegret
Jak zrobić sos winegret
ikona podziel się
Opublikowano: 14.12.2022 r., 0:19 | Autor: Magda Panek
  1. Aby wykonać klasyczny sos winegret przygotuj:
  2. oliwę z oliwek,
  3. sok z cytryny lub ocet,
  4. szczyptę soli oraz pieprzu.
  5. Na każde trzy łyżki stołowe oliwy przypada jedna łyżka octu lub soku z cytryny.
  6. Składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  7. Aby przygotować miodowy sos winegret przygotuj:
  8. oliwę z oliwek,
  9. sok z cytryny,
  10. miód lub syrop klonowy,
  11. szczyptę soli i pieprzu.
  12. W tym przypadku na 4 łyżki oliwy przygotuj jedną łyżkę soku z cytryny oraz płaską łyżkę miodu.
  13. Składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  14. Aby zrobić sos musztardowy winegret przygotuj:
  15. oliwę,
  16. sok z cytryny,
  17. miód,
  18. musztardę,
  19. szczyptę soli oraz pieprzu.
  20. Aby wykonać ten sos na każde cztery łyżki oliwy z oliwek przygotuj jedną łyżkę soku z cytryny, jedną płaską łyżeczkę miodu oraz jedną płaską łyżeczkę musztardy.
  21. Składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Jak zrobić sos winegret? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos winegret wywodzi się z kuchni francuskiej. Domowy sos winegret stanowi doskonały pomysł na dodatek do sałatek. Możemy zaliczyć go do grupy sosów zimnych. Najczęściej do jego wykonania sięga się po oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy, do których możemy zaliczyć pieprz oraz sól. Jeżeli nie posiadamy w kuchni octu, bez problemu możemy zastąpić go sokiem z cytryny. Aby przygotować pyszny sos należy sięgać po składniki spożywcze charakteryzujące się wysoką jakością. Dodatkowo sos możemy wzbogacić w świeże zioła, czosnek oraz musztardę. Sprawdzony przepis na sos winegret jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A więc jak zrobić sos winegret? Istnieje wiele modyfikacji przepisu, dlatego poznaj 3 różne sposoby na przygotowanie pysznego sosu:

  • Aby wykonać klasyczny sos winegret przygotuj oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet, szczyptę soli oraz pieprzu. Na każde trzy łyżki stołowe oliwy przypada jedna łyżka octu lub soku z cytryny. Składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  • Aby przygotować miodowy sos winegret przygotuj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy oraz szczyptę soli i pieprzu. W tym przypadku na 4 łyżki oliwy przygotuj jedną łyżkę soku z cytryny oraz płaską łyżkę miodu. Składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  • Aby zrobić sos musztardowy winegret przygotuj oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, szczyptę soli oraz pieprzu. Aby wykonać ten sos na każde cztery łyżki oliwy z oliwek przygotuj jedną łyżkę soku z cytryny, jedną płaską łyżeczkę miodu oraz jedną płaską łyżeczkę musztardy. Składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Sos sałatkowy stanowi gęsty płyn, który możemy przygotować na bazie różnych produktów spożywczych. W zależności od użytych produktów możemy wyróżnić następujące smaki sosu: ostry, łagodny, kwaśny lub słodki. Dodatkowo przez połączenie niektórych produktów spożywczych otrzymamy sosy o smaku np. słodko-kwaśnym. Jako sos do przygotowania sałatki możemy wykorzystać następujące pomysły: dodatek ketchupu, majonezu, musztardy, sosu czosnkowego na bazie jogurtu czy sosu winegret. Najczęściej do przygotowania sałatek wykorzystywane są sosy zimne, jednak możemy sięgać również po sosy ciepłe.

Oliwa z oliwek jest produktem dość kalorycznym, ale dostarczającym do naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych. Jest to produkt pochodzenia roślinnego, dlatego w swoim składzie nie zawiera cholesterolu. Obecne są w niej natomiast wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy, obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Oliwa zawiera w swoim składzie pokaźną ilość witaminy A, E oraz K (czyli witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Obecność tych witamin działa przeciwzakrzepowo oraz wpływa na naszą odporność i opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Podsumowując: pyszny sos winegret możesz przygotować samodzielnie w domu. Przepis na sos jest bardzo szybki w wykonaniu i nie wymaga od ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak jeśli wykorzystujemy go do polania sałatki, warto odstawić się na godzinę do lodówki.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto