Jak zrobić sos słodko kwaśny?

Sos słodko kwaśny to wspaniały dodatek do ryżu, czy makaronu. Nie trzeba jednak sięgać po gotową wersję dostępną w sklepie, można go z łatwością zrobić w domu. A więc jak zrobić sos słodko kwaśny?
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- marchewkę - 90 g,
- przecier pomidorowy - 70 g,
- cebulę - 100 g,
- paprykę - 250 g,
- skrobię - 40 g,
- ocet - 30 g,
- cukier - 15 g,
- ananas - 150 g,
- oliwa - 30 g.
- Wszystkie warzywa pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa oraz ananasa. Dodaj przecier pomidorowy i 1 szklankę wody.
- Na koniec dodaj do sosu ocet, cukier i skrobię ziemniaczaną. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili. Możesz dodać również: imbir mielony, czosnek i curry.