Jak zrobić sos słodko kwaśny? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy znasz sos słodko kwaśny? Na pewno choć raz udało Ci się go spróbować w azjatyckiej restauracji. Jest to bowiem najpopularniejszy sos w kuchni Chin, Japonii, czy Tajlandii. Co go wyróżnia? Idealne połączenie wszystkich nut smakowych. Znajdziesz tu zarówno smak kwaśny, słodki, słony, gorzki i ostry. Jednak dominują w nim głównie słodki i kwaśny, tak jak sugeruje to nazwa. To ze względu na ciekawy dobór przypraw i głównych składników. Pomidory pomieszane z ananasem i octem? Tak to możliwe i sprawdza się naprawdę fantastycznie, dowie się o tym każdy, kto spróbuje tego sosu.
Sos słodko kwaśny to smaczny dodatek do ryżu, czy makaronu. Nie trzeba jednak sięgać po gotową wersję dostępną w sklepie, można go z łatwością zrobić w domu. A ten domowy jest najlepszy. A więc jak zrobić sos słodko kwaśny? Poniżej prosty przepis:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- marchewkę - 90 g,
- przecier pomidorowy - 70 g,
- cebulę - 100 g,
- paprykę - 250 g,
- skrobię - 40 g,
- ocet - 30 g,
- cukier - 15 g,
- ananas - 150 g
- oliwa - 30 g.
- Wszystkie warzywa pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa oraz ananasa. Dodaj przecier pomidorowy i 1 szklankę wody.
- Na koniec dodaj do sosu ocet, cukier i skrobię ziemniaczaną. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili. Możesz dodać również: imbir mielony, czosnek i curry.
Ten prosty przepis pozwoli ci przenieść do własnej kuchni odrobinę orientu i aromatycznej chińskiej kuchni. Jest naprawdę pyszny i potrafi odmienić nawet najbardziej nudne danie. Ten przepis na sos słodko kwaśny sprawdzi się idealnie do ryżu, czy makaronu. Świetnie pasuje też do kurczaka, wieprzowiny, czy krewetek. Choć sos ma dodatek octu, to wciąż pozostaje bardzo lekki i warzywny. Świetnie smakuje również z dodatkiem tofu, tworząc idealny w pełni wegański posiłek. To dobry wybór na obiad i kolację. Ten sos można również wykorzystać również jako dip słodko kwaśny do jedzenia na zimno. W taki sposób smakuje równie pysznie i wzbogaca inne produkty w orientalny smak. Jest szybki, a wszystkie składniki znajdziesz bez problemu w najbliższym sklepie. Wiele osób nie przygotowuje go w domu ze względu na mylne poczucie, że by zrobić prawdziwy sos słodko kwaśny, potrzeba egzotycznych i trudno dostępnych produktów. Nie jest to prawda. Wato, pamiętać również o tym, że coraz więcej składników znanych tylko z kuchni azjatyckiej gości w większych sklepach.
Teraz gdy już wiesz, jak przygotować pyszny sos słodko kwaśny z powodzeniem możesz przygotowywać go na co dzień. Ciekawe pomysły znajdziesz w tym wpisie. Warto pamiętać, że sos słodko kwaśny można przygotować również w wersji do słoików. Dzięki temu sprawdzi się w czasie, gdy nie będziemy mieć możliwości czegoś ugotować. Taki domowy gotowiec jest znacznie lepszą alternatywą dla tych ze sklepowej półki. Dlaczego? Jest znacznie zdrowszy i nie zawiera konserwantów, barwników, czy wzmacniaczy smaku. Co bardzo ważne nie ma w sobie dużej ilości cukru, dzięki czemu będzie dobrym wyborem dla wszystkich osób, które dbają o układ krwionośny.