Jak zrobić sos serowy do nachosów? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ser żółty posiada wiele zastosowań w kuchni – możemy wykorzystać go jako dodatek do kanapek, do przygotowania zapiekanek lub jako dodatek do sosów. Ser możemy wykorzystać także jako nadzienie do mięsa, jeśli przygotowujemy np. kieszonki z mięsa drobiowego. W dalszej czeski dowiesz się jak przygotować dip serowy jak w kinie. Prosty przepis na sos serowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Domowy sos serowy możesz wykorzystać jako dodatek do makaronów, zapiekanek lub jako dip do nachosów. Możesz go podać również jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.
A więc jak zrobić sos serowy do nachosów? Na początek przygotuj ćwierć kostki masła, 250 gram sera żółtego (np. cheddar), 2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej, szczyptę soli oraz pieprzu. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty. W garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj do niego mleko. Całość podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj ser i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż ser się roztopi. Masę serową mieszaj przy pomocy trzepaczki i dodaj do niej mąkę. Sos dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ser żółty zaliczany jest do twardych serów podpuszczkowych, które uzyskiwane są podczas procesu denaturacji mleka podpuszczką (enzymem) - powstaje wtedy masa serowa, która poddawana jest dojrzewaniu. Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej. Cheddar, który najlepiej wykorzystać do przygotowania sosu serowego, to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera około 25 gram tłuszczu w 100 gramach produktu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano.
Nachosy to niewielkie kawałki tortilli, które podaje się pokryte roztopionym serem. Do nachosów możesz podać dodatki, do których można zaliczyć: mięso, papryczki ostre, fasolę, sos salsa, guacamole, śmietanę, oliwki lub ziemniaki. Nachosy wywodzą się z kuchni meksykańskiej.
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować smaczny sos serowy do nachosów. Najlepszy sos serowy możesz wykorzystać również jako dodatek do zapiekanek lub sos do makaronu. Sos serowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań, które możesz przygotować w domu. Szybki w przygotowaniu sos serowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podać go na ciepło. Sos na bazie sera żółtego jest dość kaloryczny, dlatego warto uważać z jego ilością (szczególnie podczas diety redukcyjnej). Sos możesz przygotować także na bazie serka topionego.