Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków
ikona podziel się
Opublikowano: 07.03.2023 r., 23:29 | Autor: Magda Panek

Aby wykonać pod pomidorowy do gołąbków możesz wykorzystać dwie propozycje:

W pierwszej:

  1. Przygotuj:
  2. gram pomidorów z puszki,
  3. łyżki oleju rzepakowego,
  4. pół średniej cebuli,
  5. ząbek czosnku,
  6. pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz.
  7. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
  8. Następnie dodaj pomidory z puszki, cukier oraz przyprawy do smaku.
  9. Składniki wymieszaj i zagotuj.
  10. Sos gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  11. Gotowy sos zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

W drugiej:

  1. Przygotuj:
  2. półtorej szklanki bulionu po gotowaniu gołąbków,
  3. szklankę przecieru pomidorowego,
  4. płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
  5. łyżki śmietany 18%,
  6. płaską łyżkę mąki pszennej,
  7. sól pieprz oraz ulubione przyprawy.
  8. Do garnka wlej wywar z gotowania gołąbków, dodaj do niego koncentrat pomidorowy.
  9. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika.
  10. Następnie dodaj przyprawy wedle uznania.
  11. Sos doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
  12. Do szklanki odlej trochę bulionu, dodaj do niego śmietanę oraz mąkę pszenną i energicznie wymieszaj, aby nie postawy grudki.
  13. Zawartość szklanki wlej do garnka.
  14. Sos doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik.
  15. Na koniec dodaj przecier pomidory i dokładnie wymieszaj.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos pomidorowy to sos, w którym głównym składnikiem są pomidory. Sosy pomidorowe najczęściej poddawane są odróbce termicznej. Sos ten stanowi dodatek do wielu potraw, np. makaronu czy pizzy. W dalszej części dowiesz się jak przygotować tradycyjny, domowy sos pomidorowy do gołąbków. Szybki przepis na sos do gołąbków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania sosu pomidorowego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A więc jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Aby wykonać pod pomidorowy do gołąbków możesz wykorzystać dwie propozycje:

  • w pierwszej przygotuj 400 gram pomidorów z puszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół średniej cebuli, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki, cukier oraz przyprawy do smaku. Składniki wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • w drugiej przygotuj półtorej szklanki bulionu po gotowaniu gołąbków, szklankę przecieru pomidorowego, 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 płaską łyżkę mąki pszennej, sól pieprz oraz ulubione przyprawy (np. oregano, bazylię, majeranek). Do garnka wlej wywar z gotowania gołąbków, dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika. Następnie dodaj przyprawy wedle uznania. Sos doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Do szklanki odlej trochę bulionu, dodaj do niego śmietanę oraz mąkę pszenną i energicznie wymieszaj, aby nie postawy grudki. Zawartość szklanki wlej do garnka i dokładnie wymieszaj składniki. Sos doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik. Na koniec dodaj przecier pomidory i dokładnie wymieszaj sos.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczny sos pomidorowy do gołąbków w domu. Pyszny sos na bazie pomidorów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje na ciepło. Sos pomidorowy możesz wykorzystać także jako dodatek do pulpetów lub mięs pieczonych. Jeśli do sosu dodasz mięso mielone, możesz wykorzystać go także jako dodatek do makaronu.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto