Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?

Aby wykonać pod pomidorowy do gołąbków możesz wykorzystać dwie propozycje:
W pierwszej:
- Przygotuj:
- gram pomidorów z puszki,
- łyżki oleju rzepakowego,
- pół średniej cebuli,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz.
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, cukier oraz przyprawy do smaku.
- Składniki wymieszaj i zagotuj.
- Sos gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gotowy sos zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
W drugiej:
- Przygotuj:
- półtorej szklanki bulionu po gotowaniu gołąbków,
- szklankę przecieru pomidorowego,
- płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżki śmietany 18%,
- płaską łyżkę mąki pszennej,
- sól pieprz oraz ulubione przyprawy.
- Do garnka wlej wywar z gotowania gołąbków, dodaj do niego koncentrat pomidorowy.
- Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika.
- Następnie dodaj przyprawy wedle uznania.
- Sos doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.
- Do szklanki odlej trochę bulionu, dodaj do niego śmietanę oraz mąkę pszenną i energicznie wymieszaj, aby nie postawy grudki.
- Zawartość szklanki wlej do garnka.
- Sos doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik.
- Na koniec dodaj przecier pomidory i dokładnie wymieszaj.