Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sos pomidorowy to sos, w którym głównym składnikiem są pomidory. Sosy pomidorowe najczęściej poddawane są odróbce termicznej. Sos ten stanowi dodatek do wielu potraw, np. makaronu czy pizzy. W dalszej części dowiesz się jak przygotować tradycyjny, domowy sos pomidorowy do gołąbków. Szybki przepis na sos do gołąbków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania sosu pomidorowego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A więc jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Aby wykonać pod pomidorowy do gołąbków możesz wykorzystać dwie propozycje:
- w pierwszej przygotuj 400 gram pomidorów z puszki, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół średniej cebuli, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pomidory z puszki, cukier oraz przyprawy do smaku. Składniki wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- w drugiej przygotuj półtorej szklanki bulionu po gotowaniu gołąbków, szklankę przecieru pomidorowego, 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 płaską łyżkę mąki pszennej, sól pieprz oraz ulubione przyprawy (np. oregano, bazylię, majeranek). Do garnka wlej wywar z gotowania gołąbków, dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika. Następnie dodaj przyprawy wedle uznania. Sos doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Do szklanki odlej trochę bulionu, dodaj do niego śmietanę oraz mąkę pszenną i energicznie wymieszaj, aby nie postawy grudki. Zawartość szklanki wlej do garnka i dokładnie wymieszaj składniki. Sos doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik. Na koniec dodaj przecier pomidory i dokładnie wymieszaj sos.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczny sos pomidorowy do gołąbków w domu. Pyszny sos na bazie pomidorów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje na ciepło. Sos pomidorowy możesz wykorzystać także jako dodatek do pulpetów lub mięs pieczonych. Jeśli do sosu dodasz mięso mielone, możesz wykorzystać go także jako dodatek do makaronu.