Jak zrobić sos musztardowy?

Jak zrobić sos musztardowy
Jak zrobić sos musztardowy
ikona podziel się
Opublikowano: 12.02.2023 r., 22:12 | Autor: Magda Panek

Sos musztardowy możesz przygotować na ciepło oraz na zimno.

  1. Aby przygotować sos musztardowy na zimno przygotuj
  2. łyżki musztardy,
  3. żółtka jaj kurzych,
  4. łyżki miękkiego masła,
  5. łyżki soku z cytryny,
  6. łyżek śmietanki 30%.

2 Do miski włóż żółtka, musztardę oraz masło.

  1. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  2. Następnie do miski dodaj sok z cytryny oraz śmietankę.
  3. Składniki dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  4. Na koniec sos możesz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Aby zrobić sos musztardowy na ciepło przygotuj:
  6. łyżki musztardy,
  7. łyżki masła,
  8. łyżkę maki pszennej,
  9. szklankę bulionu,
  10. przyprawy.
  11. Do rondelka lub garnuszka włóż masło i roztop je.
  12. Następnie dodaj mąkę pszenną i przygotuj delikatną zasmażkę.
  13. Do zasmażki dodaj szklankę bulionu, musztardę oraz odrobinę pieprzu.
  14. Zwiększ moc palnika pod naczyniem i mieszaj energicznie wszystkie składniki.
  15. Gdy składniki dokładnie się połączą, a sos zgęstnieje, możesz go podawać.

Jak zrobić sos musztardowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos musztardowy to sos, który możesz podać na ciepło lub na zimno. W dalszej części dowiesz się, jak się robi prosty sos musztardowy na dwa sposoby. Smaczny sos na bazie musztardy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, można go podać także z dodatkiem jajek lub szparagów pieczonych. Doskonale smakuje także jako dodatek do mięsa. Sprawdzony przepis na sos musztardowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A więc jak zrobić sos musztardowy? Sos musztardowy możesz przygotować na ciepło oraz na zimno. Sos na ciepło będzie stanowił doskonały dodatek do dań obiadowych, natomiast sos na zimno możesz wykorzystać jako dodatek do sałatek lub jajek.

Aby przygotować sos musztardowy na zimno przygotuj 3 łyżki musztardy, 3 żółtka jaj kurzych, 3 łyżki miękkiego masła, 3 łyżki soku z cytryny oraz 6 łyżek śmietanki 30%. Do miski włóż żółtka, musztardę oraz masło. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem. Następnie do miski dodaj sok z cytryny oraz śmietankę. Składniki dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Na koniec sos możesz doprawić do smaku solą oraz pieprzem (spróbuj go i oceń czy jest taka konieczność). Gotowy sos podawaj jako dodatek do jajek lub sałatek.

Aby zrobić sos musztardowy na ciepło przygotuj 2 łyżki musztardy, 2 łyżki masła, 1 łyżkę maki pszennej, 1 szklankę bulionu oraz przyprawy. Do rondelka lub garnuszka włóż masło i roztop je. Następnie dodaj mąkę pszenną i przygotuj delikatną zasmażkę. Do zasmażki dodaj szklankę bulionu, musztardę oraz odrobinę pieprzu. Zwiększ moc palnika pod naczyniem i mieszaj energicznie wszystkie składniki. Gdy składniki dokładnie się połączą, a sos zgęstnieje, możesz go podawać. Sos na ciepło będzie idealnym dopełnieniem do mięs pieczonych, dobrze smakuje również ze szparagami.

Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską. W przemyśle stosuje się także dodatki do musztardy, dziki czemu możemy kupić np. musztardę miodową lub chrzanową. Musztarda najczęściej wykorzystywana jest w celu poprawienia smaku potraw i podaje się ją jako dodatek do mięs lub wędlin. Stanowi ona podstawę do przygotowania pysznych sosów musztardowych. Musztardę wykorzystuje się także jako dodatek do sałatek, np. sałatki jarzynowej.

Podsumowując: szybki w przygotowaniu sos musztardowy stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Najlepszy sos przygotujesz na zimno oraz na ciepło. Sos na ciepło będzie stanowił doskonały dodatek do mięs oraz szparagów. Natomiast sos na zimno sprawdzi się jako dodatek do jajek lub sałatek. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Produkty do przygotowania sosu musztardowego dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto