Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos do spaghetti z koncentratu pomidorowego. Jeśli lubisz sosy pełne warzyw, koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję z koncentratu. Sos jest szybki i łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się nie tylko do spaghetti, ale też do wielu potraw takich jak:
- do klopsów,
- do pizzy,
- do gołąbków czy pulpetów.
Warto wspomnieć, że pomidory to źródło wielu makro i mikroskładników, z których warto wyróżnić szczególnie potas, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego przez swoje moczopędne działanie. Dodatkowo dostarczają one także wapń, żelazo i magnez. Dodatkowo dzięki dużej zawartości witaminy C przyczyniają się do wzmocnienia odporności i przyśpieszają gojenie się ran. Już jeden pomidor jest w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Pomidory zawierają też sporo witaminy E, która korzystnie wpływa na stan naszej skóry i oczu witaminy, zawierają one też antyoksydanty, które są bezcenne dla naszego zdrowia, ponieważ neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
Zatem, jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w takie składniki jak: koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, cebula, czosnek oraz aromatyczne zioła, idealnie będzie pasować rozmaryn i tymianek w postaci gałązek.
- Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Wlej szklankę bulionu i dodaj koncentrat.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku, użyj sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie.
- Gdy sos delikatnie się zagęści, dodaj śmietanę.
Po kilku minutach nasz prosty przepis jest pyszny i dobry do spożycia. Śmiało możesz go podać do obiadu.
To jest moja podstawowa wersja sosu, jeśli jednak chcesz postawić na dodatek innych warzyw, wykorzystaj paprykę czerwoną, wystarczy, że wszystkie warzywa upieczesz w piekarniku, a następnie zmiksujesz z oliwa z oliwek. Warto dodać, że mój dzisiejszy sos nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli preferujesz bardziej gęstą wersję sosów, wymieszaj odrobinę mąki z wodą i dodaj do jeszcze gotujących się pomidorów. Wtedy należy zauważyć, że nasz sos nie będzie już w wersji bezglutenowej. W moim przepisie użyłam świeżych pomidorów, które zostały pozbawione skóry, śmiało możesz też skorzystać z pomidorów z puszki, jeśli nie masz czasu na przygotowywanie świeżej wersji. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie wykorzystaj go i przygotuj, którąś z moich propozycji dań obiadowych, będzie to najlepszy pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny.