Jak zrobić sos do spaghetti? Co jeszcze warto wiedzieć?
Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. W języku polskim słowo to bywa również używane w odniesieniu do potraw z tego makaronu. Jednak najczęściej kojarzy się z długim makaronem obficie polanym sosem pomidorowym, czasami z dodatkiem mięsa mielonego. To potrawa, która ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, zachwyca smakiem.
Sos do spaghetti jest jedną z najprostszych baz obiadowych. Choć tylko jest sosem, to śmiało może być nazywany daniem obiadowym. W połączeniu z dobrym makaronem stanowi jeden z "najszybszych" obiadów świata, a ponieważ jest także uwielbiany przez większość dzieci, bardzo często gości w każdym domu. Wcale nie trzeba go kupować, można przygotować go samodzielnie w domu. Ten prosty sos pomidorowy zrobisz w kilka chwil. Idealnie komponuje się on z mięsem mielonym.
By przygotować sos do spaghetti będziesz potrzebować:
- ml przecieru pomidorowego, najlepiej bez dodatku soli,
- cebuli,
- czosnku.
- ziół: bazylii, oregano i tymianku,
- oliwy,
- szczypty soli i cukru.
W wersji nieco bardziej pracochłonnej możesz zrobić pyszny sos do spaghetti również ze świeżymi pomidorami.
A zatem jak zrobić sos do spaghetti?
- W rondelku należy rozgrzać oliwę i dodać obraną i posiekaną cebulę. Przysmaż ją i dodaj obrany, posiekany czosnek.
- Do warzyw wlej przecier pomidorowy i dobrze zamieszaj. Gotuj 15 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj zioła, szczyptę soli i cukru. Całość zamieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
Do sosu możesz dodać ulubione warzywa lub mięso mielone.
Jeśli chcesz znaleźć sprawdzony przepis na sos do spaghetti, który będzie smaczny, a przy okazji domowy, to w tym wpisie znajdziesz mnóstwo inspiracji. Na pewno wybierzesz z przedstawionych przepisów coś dla siebie.
Własny sos pomidorowy idealnie nadaje się również do słoików na zimę. Wystarczy, że przełożysz go do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzujesz je. Proces pasteryzacji nie jest trudny. Słoiki z przetworami umieszcza się w garnku z wodą, a następnie gotuje.
Pomidory zaliczają się do jednych z najzdrowszych warzyw, nie ma co do tego wątpliwości. Jednak spożywanie przetworzonych pomidorów dostarcza wielu cennych składników odżywczych, których nie posiadają same warzywa. Pomidory przygotowane w taki sposób, są niezwykle zdrowe. Sos pomidorowy jest przede wszystkim źródłem sodu i potasu. Ponadto zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz biotynę. Jest także bogaty w witaminy: C, E, B1, B2, B3, B6 i K. Za jego największą zdrowotną zaletę uważa się jednak wysoka zawartość likopenu, który ma liczne właściwości antygrzybicze. To także występujący naturalnie w pomidorach antyoksydant, który jest znacznie lepiej przyswajalny z przetworów. Sos pomidorowy zawiera więcej likopenu niż świeże pomidory, ponieważ obróbka termiczna zwiększa jego stężenie i właściwości antyoksydacyjne. Witamina C zawarta w sosie pomidorowym pozytywnie wpływa na skórę, gdyż bierze udział w tworzeniu kolagenu warunkującego jędrność skóry