Jak zrobić sos do mięsa z "niczego"?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sos do mięsa jest niezwykle aromatycznym dodatkiem, który doskonale sprawdza się, gdy chcemy podkreślić jego smak. Jednak wiele osób uważa, że jego przygotowanie jest niezwykle skomplikowane i czasochłonne. Nie musi tak być. Jeśli zastanawiasz się "jak zrobić sos do mięsa z niczego?", to koniecznie skorzystaj z tych propozycji:
- Na tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, zalej ją szklanką śmietany. W 100 ml wody rozrób 1 łyżkę mąki i dodaj łyżeczkę śmietany z patelni. Wymieszaj i wylej na patelnię.
- Do miseczki wlej ok. 200 ml zimnej wody i wsyp 1,5-2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj. Gotową zaklepkę wylej na patelnię i dokładnie wymieszaj.
Oba przepisy pozwalają przygotować naprawdę szybki, prosty i tani dodatek. Sprawdzi się nie tylko do mięsa, ale również do ziemniaków, czy kaszy. To opcja nie tylko na obiad, ale również na kolację.
Teraz gdy już znasz prosty przepis na sos do mięsa z dodatkiem mąki, możesz wyczarować na jego podstawie wiele różnych wspaniałych przepisów. Jeśli wzbogacisz go o dodatek koperku, powstanie pyszny sos koperkowy, gdy dodasz do niego ziół, odtworzysz lekki sos ziołowo śmietanowy, a po dodaniu wywaru z mięsa pieczonego - sos pieczeniowy.
Choć sosy można obecnie kupić bez problemu w różnych formach w sklepie, to jednak najlepszy jest ten domowy. Stanowi dobry wybór nie tylko ze względu na brak konserwantów, ale również na uniwersalność. Ten zwykły sos można podawać bez dodatków, ale także wzbogacając go o ulubione przyprawy. Sos wspaniale wzbogaca dodatek tych przypraw:
- słodkiej papryki,
- gałki muszkatołowej,
- kminku,
- tymianku,
- pieprzu ziołowego,
- oregano.
Jeśli lubisz inne połączenia, możesz również dodać nieco inne składniki. Warto w przypadku sosów eksperymentować, by stworzyć ciekawe połączenia, które nie tylko doskonale będą smakować, ale również podkreślać smak wybranej potrawy.
Jakie są najpopularniejsze sosy do potraw? Jest ich naprawdę wiele:
- sos beszamel na bazie masła, mleka i mąki,
- sos aksamitny na bazie bulionu i mąki,
- sos hiszpański na bazie wywaru ze smażonego mięsa,
- holenderski na bazie żółtka, oliwy i soku z cytryny.
Sos to dodatek, który ma za zadanie podkreślić smak potraw. Warto o tym pamiętać przygotowując go samodzielnie w domu. Jest to ważne, by nie przesadzić z jego przyprawianiem. To może sprawić, że całkowicie przysłoni smak głównej potrawy, przez co wyda się ona nijaka i smutna, Sosy najlepiej przygotowywać w domu, z prostych składników o dobrej jakości. Dzięki temu ma się pewność, że będą one smaczne, a także zdrowe.
Jeśli chodzi o sosy, to zwykle mają one wysoką kaloryczność. To dlatego, że najczęściej ich składnikami są produkty o dużej ilości kalorii, takie jak mąka, czy tłuszcz. Z tego względu warto pamiętać, by nie dodawać ich zbyt dużo. Danie nie musi "pływać" w sosie, wystarczy, że tylko lekko jest nim muśnięte. Można to zobaczyć głównie w dobrych restauracjach. Takie jego podanie sprawia, że nie staje się on niezwykle "niezdrowy", dzięki czemu może stanowić część diety, nawet tej redukcyjnej. Warto jednak uważać na diecie lekkostrawnej, gdyż większość sosów jest dość ciężka.