Jak zrobić sos do mięsa z "niczego"?

Sos do mięsa jest niezwykle aromatycznym dodatkiem, który doskonale sprawdza się, gdy chcemy podkreślić jego smak. Jednak wiele osób uważa, że jego przygotowanie jest niezwykle skomplikowane i czasochłonne. Nie musi tak być. Jeśli zastanawiasz się "jak zrobić sos do mięsa z "niczego"?", to koniecznie skorzystaj z tych propozycji:
- Na tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, zalej ją szklanką śmietany i przypraw do smaku. W 100 ml wody rozrób 1 łyżkę mąki i dodaj łyżeczkę śmietany z patelni. Wymieszaj i wylej na patelnię.
- Do miseczki wlej ok. 200 ml zimnej wody i wsyp 1,5-2 łyżki mąki. Wszystko wymieszaj. Gotową zaklepkę wylej na patelnię i dokładnie wymieszaj.