Jak zrobić sos curry? Co jeszcze warto wiedzieć?
Curry to nazwa dania, ale również aromatycznej mieszanki przypraw, z której powstaje pyszny sos. A jak zrobić sos curry? Oto prosty sposób:
- Przygotuj potrzebne składniki: cebulę, czosnek, oliwę, śmietanę, mąkę pszenną i mieszankę curry.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim obraną i posiekaną cebule. Po chwili dodaj również czosnek.
- Gdy cebula będzie rumiana, dodaj przyprawę curry. Pamiętaj, że jest ona raczej pikantna, dlatego dobierz jej ilość do swoich preferencji.
- W miseczce zmieszaj śmietanę z mąką i 3 łyżkami ciepłej wody. Mieszankę wylej na patelnię.
- Całość gotuj na małym ogniu, tak by sos zgęstniał.
- Gotowy sos podawaj z ulubionymi dodatkami.
Curry to doskonały pomysł na wzbogacenie swojego menu i stworzenie ciekawych potraw w swojej kuchni. Ten domowy, szybki i prosty przepis, który sprawdzi się na co dzień. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób użyć tego przepisu na sos curry, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam ciekawe propozycje i dowiesz się, nie tylko jak się robi curry, ale również, do czego pasuje.
Curry to jedno z tych dań, które wszyscy uwielbiają i na które nie ma jednego odpowiedniego przepisu. To jednogarnkowa potrawa, która podawana jest na ciepło z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Znajdziesz ją głównie w kuchniach azjatyckich, jednak ze względu na dużą uniwersalność, a także smak, znalazła swoje miejsce także w nowoczesnych kuchniach. Curry idealnie pasuje do ryżu.
Wszystkie składniki, które potrzebujesz do przygotowania curry, znajdziesz w każdym sklepie. Podobnie jak mieszankę do stworzenia sosu. W sklepie znajdziesz mnóstwo różnych mieszanek, choć w porównaniu z azjatyckimi delikatesami, w których jest bardzo mnóstwo rodzajów, nie jest to duży wybór. Warto jednak sięgać po różne rodzaje, by znaleźć swój ulubiony. Sos na bazie curry możesz przygotować zarówno ze śmietaną, jak i jogurtem greckim, ale także z mleczkiem kokosowym w wersji bardzo roślinnej. Taki sos wspaniale sprawdzi się do obiadu, czy kolacji.
Co wchodzi w skład mieszanki curry? Kompozycja przypraw wchodzących w skład curry zależy od kraju i regionu, z którego pochodzi dany rodzaj curry, jednakże podstawę stanowią zwykle: kurkuma, czarny pieprz, chili, cynamon, imbir, kumin, kolendra, kardamon i anyż. Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Stosuje się ją najczęściej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj. Szczególnie często dodaje się ją do dań z ryżu. Curry nadaje potrawom aromatyczny zapach oraz żółtą barwę.
Curry doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można je podawać zarówno z drobiem, jak i rybami, ale także z samymi warzywami. Idealnie pasuje zwłaszcza do strączków. To również dobry dodatek do warzyw takich jak kalafior, ziemniak, papryka, czy grzyby. Ta egzotyczna przyprawa sprawdzi się nie tylko w kuchni, gdy z badań naukowych wynika, że ma także wiele właściwości leczniczych, m.in. wykazuje działanie ochronne na układ krążenia, zmniejsza bóle stawów, ma działanie przeciwbakteryjne, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.