Jak zrobić sos chrzanowy?

Aby przygotować sos chrzanowy na zimno:
- Przygotuj:
- łyżki śmietany 12%,
- łyżkę majonezu,
- łyżeczkę octu winnego,
- płaską łyżką chrzanu tartego,
- sól i pieprz.
- Do miski wlej śmietanę, dodaj majonez, ocet, chrzan tarty oraz szczyptę soli, oraz pieprzu.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotowy sos podawaj jako dodatek do dań.
Aby zrobić sos chrzanowy na ciepło:
- Przygotuj:
- łyżki chrzanu tartego,
- łyżki masła,
- łyżki maki pszennej,
- szklankę bulionu,
- szklankę śmietany 18%,
- przyprawy.
- W garnku zagotuj bulion.
- Do śmietany w miseczce dodaj odrobinę bulionu, wymieszaj i dodaj do pozostałego bulionu.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i przygotuj zasmażkę.
- Następnie do zasmażki stopniowo dodawaj bulion ze śmietaną i dokładnie wymieszaj składniki.
- Do sosu dodaj chrzan tarty, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Sos zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw do zgęstnienia.