Jak zrobić sos barbeque? Co jeszcze warto wiedzieć?
Sos barbeque to niezwykle popularny dodatek, zwłaszcza do mięs. Jego nazwa sugeruje, że powinien towarzyszyć tylko daniom z grilla, jednak jest tak uniwersalny, że sprawdzi się w wielu różnych daniach. Warto sięgać po niego, by urozmaicić swoje codzienne menu. Sos ten charakteryzuje się niezwykłym aromatem, przez co wzbogaci każde, nawet najprostsze danie. Ma rudawo-brązowy kolor, bardzo wyrazisty smak i zapach wędzonki. Może łączyć w sobie składniki kwaśne, słodkie i pikantne, ale i zawierać tylko jeden z nich.
Jak zrobić sos barbeque? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj potrzebne składniki: sos worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, ocet ryżowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i ketchup.
- Do rondelka włóż sos sojowy i sos worcestershire. Dodaj cukier trzcinowy i zacznij podgrzewać.
- Gdy cukier się rozpuści, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i ocet. Gotuj 1 minutę.
- Na samym końcu dołóż ketchup. Wymieszaj, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
Ten sos to doskonały pomysł na pyszny dodatek do mięs. Zastanawiasz się jak przygotować prosty i szybki sos bbq? Koniecznie zajrzyj do wyróżnionych inspiracji. Znajdziesz tam niejeden przepis na sos barbeque i dania z jego dodatkiem.
Z czego się robi sos bbq? Najważniejsze są w nim przyprawy i dodatki. To właśnie one sprawiają, że sos ten jest tak wyjątkowy. Jednak wszystkie składniki są naprawdę łatwo dostępne i spokojnie możesz go przygotować bez trudu z tego, co znajduje się w twojej spiżarni. Wystarczy tylko kilka składników:
- sos worcestershire,
- sos sojowy,
- cukier trzcinowy,
- musztarda,
- ocet ryżowy,
- ketchup.
By stworzyć ten klasyczny sos.
Sos barbeque to niezwykle uniwersalny dodatek. Wykorzystuje się go także jako marynatę czy też dodatek do mięsa w trakcie grillowania. Występuje w bardzo różnych wariantach. Bywa rzadki i gęsty, słodki, kwaśny i pikantny. Ze względu na różne możliwości i warianty, warto poeksperymentować z ulubionymi dodatkami, by znaleźć wersje najbardziej nam odpowiadającą.
Istnieje niezliczona ilość przepisów na ten smaczny sos. Jedne bardziej podkreślają jego słodycz, inne znów pikantny, czy kwaśny smak. Najprostsza wersja i ta najbardziej klasyczna bazuje głównie na dużej ilości ketchupu. Nie trzeba go jednak dodawać w ogromnych ilościach, jeśli nie przepada się za zbyt dużą słodyczą w sosach. Do sosu warto jednak dorzucić choćby odrobinę cukru, który doskonale komponuje się z octem i pomidorami. To pozwala osiągnąć naprawdę smaczny mix.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi sos barbeque możesz przygotować na jego bazie łatwy dodatek do większości potraw z grilla i nie tylko. Doskonale pasuje do wieprzowiny, zwłaszcza karkówki, ale także roślinnych kiełbasek. Sos ten pochodzi z USA i to właśnie tam można spotkać się z jego najlepszymi wariantami. Szefowie kuchni z Ameryki są prawdziwymi specjalistami w tworzeniu tego dodatku i potrafią z niego zrobić małe dzieło sztuki, które doskonale pasuje do wszystkich smacznych mięs.