Jak zrobić solankę do mięsa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Solanka przydaje się do peklowania, czyli przedłużania świeżości mięsa, przy jednoczesnym jego doprawieniu. Metoda ta znana była już od dawna i niegdyś była jedną z najpopularniejszych do konserwacji mięsa. Obecnie odeszła nieco w zapomnienie.
Jak zrobić solankę do mięsa? Oto sprawdzony przepis:
- l wody podgrzej i dodaj do niej sól. Wymieszaj do rozpuszczenia. To ile soli należy dodać, zależy głównie od rodzaju peklowania, który wybierzemy:
- Peklowanie na mokro - od 35 do 40 gram peklosoli na 1 kg mięsa.
- Peklowanie na sucho - od 15 do 25 gram peklosoli na 1 kg mięsa.
- Solankę wystudź.
- Marynuj mięso przez 24 h w lodówce.
Do przygotowania solanki do peklowania na 1 kg mięsa potrzeba roztworu sporządzonego z 400 ml wody oraz 40 g soli. Jest to najbardziej tradycyjna solanka. W solance do mięs można przygotować właściwie każdy produkt: od wołowiny, poprzez wieprzowinę, drób, dziczyznę aż po ryby. W podstawowej wersji solanki do mięsa do takiej ilości składników warto dodać 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Można jednak dodać do niej inne zioła. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi solankę, by była najlepsza, a także jak wygląda cały proces peklowania, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na solankę do mięsa, która doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta.
Solanka stanowi doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, które zastanawiają się jak przygotować mięso przed dalszą obróbką. Solankę możesz wykorzystać zarówno do mięs pieczonych, jak i wędzonych. Oprócz soli możesz wykorzystać również inne zioła, czy przyprawy. Najważniejsze są w niej jednak odpowiednie proporcje. A one zależą od metody, której zamierzamy użyć do peklowania. Przy peklowaniu na mokro zwykle sięga się po około 40 g soli na 1 kg mięsa. W przypadku metody na sucho wybiera się mniejsze ilości tego składnika - do 25 gram.
Solanka to prosta metoda marynowania mięsa. Nadaje się zarówno do mięsa wieprzowego, jak i ryb, czy drobiu. To łatwa opcja, gdy chcesz osiągnąć mięso smaczne i naprawdę soczyste.
Solanki zwykle używa się do peklowania. Peklowanie mięsa to nazwa procesu technologicznego, który polega na niezwykłym działaniu soli peklującej i innych składników potrzebnych do stworzenia mieszanki peklującej lub zalewy do peklowania, na wybrane przez nas mięso. Aby odpowiednio dobrać proporcje soli peklującej i innych składników, warto skorzystać z tabeli peklowania, w której jasno i wyraźnie zaznaczone mamy dawki danych składników na ilość mięsa, a dodatkowo podane mamy wszystkie inne ważne informacje. W taki sposób przygotowuje się mięso np. do wędzenia.
Peklowanie jest niezwykle starą, jednak skuteczną metodą konserwowania mięsa. Używa się go głównie do boczku, schabu, karkówki, czy szynki. Najbardziej popularne jest więc peklowanie mięsa wieprzowego. To dlatego, że ono najlepiej się do tego nadaje. Jednak można solanki używać również do innych rodzajów mięsa, w tym dziczyzny. Peklowanie jest procesem mającym na celu zabezpieczenie tkanek przed rozkładem wywołanym przez rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Do tego procesu nie używamy „zwykłej” soli kuchennej a peklosoli, czyli soli wzbogaconej mieszanką peklującą.