Jak zrobić sok z pigwy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pigwa to wieloletnia roślina, która zaliczana jest do rodziny różowatych. Owoce pigwy charakteryzują się żółtą barwą oraz mają jabłkowaty kształt o średnicy około 6 cm. Miąższ pigwy ma cierpki smak i jest bardzo aromatyczny - dlatego owoc chętnie wykorzystywany jest, aby przygotować pyszne przetwory w domu na zimę. Pigwa stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Najbardziej popularnym przetworem z owoców pigwy jest syrop lub sok. Z pigwy można przygotować również pyszną konfiturę i zastosować ją jako dodatek do herbaty. Dodatkowo pigwa wykorzystywana jest do produkcji domowych nalewek oraz win. Sprawdzony przepis na sok z pigwy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić sok z pigwy? Aby przygotować domowy sok z pigwy do butelek lub słoiczków możesz wykorzystać sokowirówkę lub zwykły garnek.
- Aby przygotować sok z sokowirówki przygotuj 1 kilogram pigwy oraz pół szklanki cukru. Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wkładaj je do sokowirówki i wyciskaj z nich sok. Uzyskany sok dosłodź do smaku i dokładnie wymieszaj. Sok przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków, pozostawiając 1 cm wysokości. Słoiczki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut. Gotowy sok pozostaw do wystygnięcia i przechowuj go w chłodnym miejscu.
- Aby przygotować sok z pigwy w garnku również przygotuj kilogram pigwy oraz kilogram cukru. Owoce umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Pokrojone owoce pigwy włóż do garnka i zasyp ją cukrem (zawartość garnka dokładnie wymieszaj). Następnie pigwę z cukrem gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę. Po tym czasie zawartość garnka przecedź do drugiego garnka przez sito o małych oczkach. Uzyskany sok przelej do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręć i pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Pigwa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Owoce pigwy są niskokaloryczne, dlatego warto wykorzystać je w wielu rodzajach diet. W pigwie znajdziemy witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w owocach pigwy możemy zaliczyć wapń, potas, żelazo, miedź, magnez oraz fosfor. Spożywanie pigwy może wpływać na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy C. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, w którym to jesteśmy narażeni na częstsze zachorowania.
Podsumowując wiesz już jak zrobić pyszny sok z pigwy. Najlepszy sok jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można go wykorzystać jako dodatek do herbaty. Dodatkowo z owoców pigwy możemy przygotować marmolady, dżemy, powidła, nalewki a także wina. Owoce pigwy są bardzo wartościowe i ich spożywanie może wpływać na wzmocnienie układu odpornościowego.