Jak zrobić sok z buraków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich oraz przetworów z tych cennych warzyw do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Buraki są rzadko wykorzystywane przez nas w kuchni, najprawdopodobniej przez ich problematyczne przygotowanie. Wielu z nas kojarzy je z bałaganem w kuchni i zafarbowanymi rękoma. Jeśli decydujemy się na obróbkę buraków, warto pamiętać o zabezpieczeniu ubrania i założenia jednorazowych rękawiczek, dzięki temu nasza skóra nie ucierpi. Jeśli nie chcesz spożywać ich w całości, koniecznie przekonaj się jak zrobić sok z buraków.
- Buraki obierz z łupiny (bądź kup już w wersji obranej).
- Pokrojone na mniejsze kawałki buraki przełóż do wyciskarki.
- Dodaj jabłko i marchew.
- Całość zmiksuj do uzyskania klarownego soku.
Po kilku minutach nasz sok z buraków ćwikłowych jest dobry do spożycia.
Możesz przygotować sok z samych buraków, może być on jednak zbyt mdły, a sam smak może mać ziemisty posmak.
W ten szybki i łatwy sposób otrzymujemy pyszny, zdrowy i pożywny sok z buraków czerwonych.
Skoro już znasz mój przepis na sok z buraków, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Buraki możesz włączyć do swoje diety też w formie stałej, wystarczy, że je odpowiednio ugotujesz.
Pamiętaj, że buraki do barszczu najpierw obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy dokładnie w taki sam sposób jak buraki w całości, jednak z dodatkiem octu, żeby nie straciły koloru.
Tak przygotowane buraki będą dobre nie tylko do sałatki, dania obiadowego czy barszczu. Jeśli jednak nawet z tymi wskazówkami nie chcesz samodzielnie przygotowywać buraków postaw na kupne buraki, które są już wcześniej ugotowane. Warto włączyć buraki też w formie płynnej, jak np. sok z buraków czy zakwas z buraków, który ostatnio staje się popularny wśród osób, które dbają o swoją odporność.
Zakwas buraczany sprawdzi się też jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Będzie to idealny pomysł na zwiększenie swojej odporności, zakwas możesz również podawać swoim dzieciom i najmłodszym członkom rodziny.
Niezależnie w jakiej formie włączysz buraki do swojego jadłospisu, wyjdzie Ci to zdecydowanie na dobre. Są one bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak cynk magnez czy potas. Zawierają one też spore ilości żelaza, które jest niezwykle ważne dla osób z niedokrwistością, zawierają też fosfor oraz wiele witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K. Skoro już wiesz, jak gotować buraki i jak długo powinny być przygotowywane, koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.