Jak zrobić smoothie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Smoothie to zmiksowany i schłodzony napój, który najczęściej przygotowywany jest na bazie warzyw i owoców. Smoothie charakteryzuje się kremową i gęstą konsystencją. Do smoothie można dodać lód, wodę, sok owocowy lub warzywny, a także miód, przyprawy, orzechy, sok z cytryny, nasiona chia, siemię lniane czy oleje roślinne. W dalszej części i dowiesz się jak przygotować smoothie owocowe oraz czym zrobić koktajl bezmleczny. Sprawdzony przepis na smoothie domowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić smoothie? Przygotowanie smoothie jest banalnie proste i ogranicza się do kilku kroków. Na początek przygotuj owoce oraz warzywa na smoothie (np. banany, jabłka, brzoskwinie i mango). Owoce obierz, umyj i usuń z nich pestki, jeśli jest taka konieczność. Następnie wszystkie owoce umieść w pojemniku blendera (ręcznego lub kielichowego) i zblenduj je na masę o jednolitej konsystencji. Gotowe smoothie przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
A w czym zrobić dobre smoothie? Do przygotowania smoothie możesz wykorzystać blender ręczny lub kielichowy. Blender jest urządzeniem elektrycznym, używanym do rozdrabniania pokarmów. Blendery są bardzo popularne w kuchniach profesjonalnych oraz w domowym zaciszu. Pozwalają one na rozdrabnianie pokarmów ciepłych i zimnych. Służą one między innymi do rozdrabiania i mieszania koktajli.
Do przygotowania smoothie chętnie wykorzystywane są banany. Stanowią one doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Mango równie chętnie wykorzystywane jest jako składnik smoothie i koktajli. Jest owocem dość kalorycznym, jednak zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w mango znajdziemy witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych natomiast możemy zaliczyć: miedź, potas, mangan, magnez, fosfor, wapń, selen oraz żelazo. Do korzystnych właściwości mango możemy zaliczyć działanie przeciwzapalne, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę przemiany materii czy wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL.
Podsumowując: smaczne smoothie z owocami i warzywami to doskonała propozycja na smaczny posiłek pełen witamin oraz składników mineralnych. Najlepsze smoothie doskonale smakuje schłodzone (np. lodem) i najlepiej podać je bezpośrednio po przygotowaniu. Pyszne smoothie jest bardzo proste w przygotowaniu, a produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.