Jak zrobić śmietanę z mleka?

Jak zrobić śmietanę z mleka
Jak zrobić śmietanę z mleka
ikona podziel się
Opublikowano: 06.05.2023 r., 18:48 | Autor: Oliwia Gawron

Domowe przygotowanie śmietany z mleka jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy. Zaopatrz się w mleko i cukier puder.

Zatem, jak zrobić śmietanę z mleka?

  1. Mleko wlej do garnka.
  2. Miksuj, zaczynając od małych obrotów, przechodząc do wyższych.
  3. Pod koniec dodaj cukier puder.
  4. Miksuj tak długo, aż ubita śmietana będzie sztywna.

Jak zrobić śmietanę z mleka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jeśli jesteś w trakcie przygotowywania tortu lub domowego deseru, ale zabrakło Ci śmietany, koniecznie poznaj przepis na śmietanę z mleka. W prosty sposób przygotujesz ją samemu z mleka krowiego, a domowa, swojska śmietana jest najlepsza.

Zatem, jak zrobić śmietanę z mleka?

  1. Mleko wlej do garnka.
  2. Miksuj, zaczynając od małych obrotów, przechodząc do wyższych.
  3. Pod koniec dodaj cukier puder.
  4. Miksuj tak długo, aż ubita śmietana będzie sztywna.

Taka tradycyjna śmietana to idealny pomysł na tort. Dlatego, jeśli już wiesz jak, się robi śmietanę w domu, wykorzystaj ją do tortu i poznaj mój przepis z brzoskwiniami.

Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i domowa śmietanka z mleka, dzięki którym powstania masa do tortu.

Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?

Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka.

Mój przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku przedstawiam nieco niżej, koniecznie zobacz.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto