Jak zrobić śmietanę z mleka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli jesteś w trakcie przygotowywania tortu lub domowego deseru, ale zabrakło Ci śmietany, koniecznie poznaj przepis na śmietanę z mleka. W prosty sposób przygotujesz ją samemu z mleka krowiego, a domowa, swojska śmietana jest najlepsza.
Zatem, jak zrobić śmietanę z mleka?
- Mleko wlej do garnka.
- Miksuj, zaczynając od małych obrotów, przechodząc do wyższych.
- Pod koniec dodaj cukier puder.
- Miksuj tak długo, aż ubita śmietana będzie sztywna.
Taka tradycyjna śmietana to idealny pomysł na tort. Dlatego, jeśli już wiesz jak, się robi śmietanę w domu, wykorzystaj ją do tortu i poznaj mój przepis z brzoskwiniami.
Tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i domowa śmietanka z mleka, dzięki którym powstania masa do tortu.
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?
Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka.
Mój przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku przedstawiam nieco niżej, koniecznie zobacz.