Jak zrobić smalec z gęsi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Smalec z gęsi był niegdyś niezwykle popularnym przysmakiem. Warto sięgnąć po niego, gdy kocha się staropolską tradycyjną kuchnię. Co najlepsze można przygotować go samemu w domu. Jak zrobić smalec z gęsi? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj 500 g skórek i sadła.
- Składniki zmieszaj razem i włóż do zamrażalnika na 1 godzinę.
- Wyciągnij tłuszcz i pokrój w drobną kostkę.
- Tłuszcz przełóż do garnka i podgrzewaj.
- Całość dopraw odrobiną soli.
Najlepszy smalec to oczywiście ten domowy. Przepis na smalec z gęsi pozwoli Ci przygotować naprawdę smaczny dodatek do kanapek. Idealnie smakuje oczywiście z dodatkiem ogórka kiszonego. Jego głównym składnikiem jest tłuszcz z gęsi.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi smalec i jak wytopić tłuszcz, by powstał dobry i wyjątkowy produkt, koniecznie spróbuj przygotować go samodzielnie. Smalec gęsi był niegdyś niezwykle popularnym smakołykiem. Przypisuje się mu również wiele cennych działań zdrowotnych, warto więc wypróbować, zwłaszcza wersji domowej.
Co ważne, smalec gęsi ma wiele wartości odżywczych. Jest bowiem źródłem żelaza, magnezu, fosforu, a także witamin z grupy B oraz witaminy A, E, D i PP. Znajdują się w nim również minerały: fosfor, magnez czy żelazo. Nic więc dziwnego, że od dawna używany był w kuchni jako naprawdę cenny specyfik. Jednak obecnie wiadomo, że nie powinno się po niego sięgać zbyt często. Obecnie twierdzi się jednak, że należy stosować go raczej okazjonalnie, bardziej w celu złagodzenia określonych dolegliwości niż w celu wzbogacania smaku potraw. Smalec gęsi zawiera bowiem dużą ilość tłuszczów zwierzęcych wywołujących choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie, czy miażdżyca. Choć bez problemu można dostać go w większym sklepie, to jednak najlepiej smakuje przygotowany całkowicie samodzielnie we własnym domu. Dzięki temu można też kontrolować ilość soli, czy dodatki. Ma się również pewność co do świeżości. Warto wiedzieć również, że smalec gęsi — podobnie jak tran — jest znakomitym źródłem witaminy D. Już jedna jego łyżka zawiera 1000 IU. Witamina ta jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Gęś to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu.
Smalec gęsi ze względu na swoje prozdrowotne, lecznicze właściwości doskonale sprawdza się na przeziębienie, któremu towarzyszy katar, kaszel i podwyższona temperatura ciała. Wykazuje on bowiem efekt rozgrzewający, co jest szczególnie korzystne w przypadku nieinwazyjnego leczenia górnych dróg oddechowych. Stosowany zewnętrznie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, doskonale nawilża i regeneruje przesuszoną skórę. Ponadto używany jako dodatek do mleka z miodem tworzy leczniczą miksturę, zwalczającą kaszel i infekcje dróg oddechowych.
Smalec gęsi jest spożywany przede wszystkim na zimno, np. do pieczywa, bez żadnych dodatków. Smalec gęsi można też przyrządzić z dodatkiem jabłka, majeranku i cebulki. Należy pamiętać, że tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia.