Jak zrobić śledzie w oleju? Co jeszcze warto wiedzieć?
Śledź ceniony jest w wielu kuchniach całego świata. Śledzia w kuchni możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Możemy do zamarynować (zalewa najczęściej przygotowywana jest na bazie octu), usmażyć i wykorzystać jako dodatek do przygotowania pysznych sałatek. Śledź będzie również doskonałą propozycją do przygotowania rolmopsów czy koreczków, które można podać podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi jako smaczną przystawkę. Śledzie często przygotowywane są także jako potrawy na święta. W artykule tym dowiesz się jak przyrządzić śledzie z cebulą w oleju rzepakowym. Sprawdzony przepis na śledzie w oleju jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić śledzie w oleju? Na początek przygotuj filety śledziowe (około 10 sztuk), pół szklanki octu, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę pieprzu ziarnistego, 1 dużą cebulę oraz olej rzepakowy. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, włóż je do dużej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na godzinę (w tym czasie wymień wodę 3-4 razy). Do drugiej miski wlej ocet i zanurz w nim filety na chwilę. Następnie każdy filet pokrój na 5 części. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W salaterce ułóż śledzie, przekładając każdą warstwę cebulą oraz przyprawami i zalewając odrobiną oleju. Na koniec śledzie zalej olejem do całkowitego przykrycia. Śledzie pozostaw pod przykryciem i wstaw do lodówki.
Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Jest również dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Jod niezbędny jest do produkcji hormonów tarczycy - czyli tyroksyny oraz trójjodotyroniny. Odpowiednia podaż witaminy D występującej w śledziu odpowiada między innymi za proces wchłaniania wapnia i fosforu. Ta funkcja witaminy D pośrednio wpływa na budowę mocnych i zdrowych kości oraz zębów. Dodatkowo witamina D pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu mięśniowego oraz zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób nowotworowych. Witaminę D warto suplementować w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w tym okresie zmniejszona jest synteza skórna tej witaminy. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak szybko przygotujesz domowe śledzie w oleju. Prosty przepis na najlepsze śledzie nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Śledzie w oleju warto podać podczas świąt Bożego Narodzenia. Śledzie w oleju świetnie sprawdzą się również jako przekąska lub przystawka podana podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Śledzie warto włączyć do diety, ponieważ posiadają szereg właściwości zdrowotnych.