Jak zrobić shake? Co jeszcze warto wiedzieć?
Możemy wyróżnić kilka rodzajów koktajli, do których możemy zaliczyć koktajl owocowy, koktajl warzywny i koktajl mleczny. Możemy również spotkać połączenie trzech rodzajów koktajli ze sobą. Koktajle owocowe przygotowuje się na bazie świeżych lub mrożonych owoców, najczęściej z dodatkiem wody. Koktajle warzywne to bardzo często połączenie warzyw i owoców, które maskują smak warzyw w koktajlu. Koktajle mleczne to tradycyjny shake z mleka oraz innych dodatków, np. owoców. W dalszej części dowiesz się jak domowym sposobem szybko przygotować pyszne i odżywcze koktajle. Prosty przepis na shake nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Domowy koktajl to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla osób, które nie mają rano wiele czasu. Shake mleczny jest świetny natomiast jako deser lub szybkie śniadanie do pracy.
A więc jak zrobić shake? Wystarczy umyć owoce lub warzywa, umieścić je w pojemniku do blendera, dolać wody, mleka lub napoju roślinnego i rozdrobnić. Sam możesz zdecydować o stopniu rozdrobnienia swojego napoju. Shake możesz przygotować na bazie dowolnych produktów.
A jakie dodatki możesz wykorzystać do przygotowania pysznych i sycących szejków? Zdrowe koktajle owocowe możesz wzbogacić o zbożowy dodatek, jakim są płatki owsiane lub jaglane, uzyskasz wtedy pełnowartościowy posiłek. Ciekawym dodatkiem do szejków są także różnego rodzaju nasiona i masła orzechowe, pomagają one w uzyskaniu bardziej gęstej konsystencji oraz uzyskaniu bardziej kalorycznego koktajlu, który zapewni uczucie sytości na dłużej. Jest to szczególnie ważne, gdy przygotowujemy posiłek dla osoby chorej, która ma problemy ze spożywaniem odpowiedniej ilości kalorii. Koktajl może być wtedy bardzo dobrą alternatywą posiłku stałego, gdyż w małej objętości możemy przemycić dużą ilość energii i składników mineralnych.
Do przygotowania koktajli chętnie wykorzystywane są banany. Stanowią one doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować pyszny koktajl w domu. Przepisy na szejki są bardzo proste. Możesz je przygotowywać z dziećmi i traktować jako wspólną zabawę, pokazując im, że obowiązki domowe mogą być łatwe i przyjemne. Shake nadają się do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie należy ich przechowywać w lodówce, gdyż rozdrobnione owoce i warzywa zaczynają się utleniać i tracą kolor. Szejki stanowią doskonały pomysł na włączenie do diety produktów, które średnio lubimy. Szejki posiadają również składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu - dlatego warto włączyć je do diety.