Jak zrobić sernik na zimno? Co jeszcze warto wiedzieć?
Serniki cieszą się wyjątkową popularnością. Nic dziwnego, ciężko przejść obok nich obojętnie. Choć bez problemu można znaleźć je w restauracji, to najlepszy jest ten domowy. Deser przygotowywany w domu ma jeszcze jedną zaletę - zawiera zwykle mniej cukru, co na pewno jest bardzo dobre dla zdrowia. A wszystkie składniki są łatwo dostępne i zdrowe.
Sernik na zimno to niezwykle proste ciasto, które sprawdzi się doskonale na wszystkie imprezy. Wiele osób zastanawia się jednak jak zrobić sernik na zimno, by był nie tylko prosty, ale również dobry. Oto łatwy i szybki przepis:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- twaróg sernikowy 1 kg,
- śmietankę kremową 120 ml,
- cukier puder 100 g,
- herbatniki 70 g,
- żelatyna 4 łyżki.
- Ser, śmietankę i cukier dobrze wymieszaj.
- W 120 ml gorącej wody rozmieszaj żelatynę. Zostaw ją do lekkiego ostygnięcia.
- Żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Na spodzie blachy wyłóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową.
- Ciasto włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny.
- Ciasto możesz udekorować owocami, galaretką lub roztopioną czekoladą.
Masa do sernika to zwykle po prostu twaróg z dodatkiem cukru. Do pieczenia najlepiej sprawdza się twaróg sernikowy. Twaróg Śmietankowy półtłusty o zawartości 4% tłuszczu. Jest on doskonały do różnego rodzaju ciast i innych wypieków. Taki twaróg można też przygotować samodzielnie. W tym celu należy zwykły twaróg, należy zmielić. Trzeba to zrobić co najmniej dwa razy. Najlepsze efekty daje jednak mielenie trzykrotne. Jednokrotne przepuszczenie sera przez maszynkę nie zapewnia satysfakcjonującego efektu. Do tej czynności warto wykorzystać maszynkę do mięsa. Ser będzie kremowy i bez grudek. Najlepszy ser na sernik to świeży twaróg, który jest tłusty lub półtłusty. Im bardziej tłusty twaróg, tym późniejszy sernik będzie bardziej kremowy, mokry. Wybierając chudy twaróg, musicie liczyć się z efektem suchego wiórowatego sernika. Bardzo ważne jest również, by sernik, nie był zbyt kwaśny, co wpłynie negatywnie na odbiór gotowego deseru. Jednak serek powinien być naturalnie słodkawy. Wyroby z dodatkiem cukru, czy, co gorsza, syropu glukozowego, nie powinien być podstawą tego deseru.
Sernik od lat nosi miano najpopularniejszego ciasta w Polsce. To obowiązkowy wypiek podczas każdego święta, a także urodzin, imienin czy innych okoliczności. Często piecze się go nawet bez okazji, by zaspokoić apetyt na słodki podwieczorek.
Czy sernik jest zdrowy? W porównaniu z innymi słodyczami sernik charakteryzuje się sporą zawartością białka, sodu, wody i witaminy A. Zawiera też dawkę żelaza, magnezu i wapnia. Ma też zwykle dużo niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się idealnie dla osób, które mają problemy z gospodarką cukrową.
Ten przepis na sernik na zimno jest bardzo podstawowy - możesz go dowolnie modyfikować. Do masy np. możesz dodać serka mascarpone lub ulubionych owoców. Sernik możesz udekorować ulubioną galaretką lub polewą czekoladową. W każdej wersji na pewno będzie smaczny i bardzo apetyczny. Ten z galaretką sprawdzi się nawet dla dzieci.
Teraz gdy wiesz już, jak się robi najlepszy sernik na zimno, z powodzeniem możesz go przygotować do kawy.