Jak zrobić ser żółty?

- Na początek przygotuj:
- pół kilograma sera twarogowego półtłustego,
- ml mleka 3,2% niepasteryzowanego,
- gram masła,
- żółtko jaja kurzego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- sól wedle uznania.
- Twaróg rozdrobnij widelcem i przełóż do garnka.
- Następnie do garnka wlej mleko i składniki zagotuj, cały czas mieszając.
- Składniki gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu wytrącenia się serwetki.
- Sito wyłóż gazą i przelej zawartość garnka.
- Z masy odciśnij nadmiar płynu.
- W tym samym garnku rozpuść masło, dodaj masę serową i szybko wymieszaj składniki.
- Wyłącz gaz pod garnkiem i masę dopraw solą.
- Następnie dodaj żółtko jaja kurzego i dokładnie wymieszaj masę (staraj się zrobić to bardzo energicznie).
10 Na sam koniec do masy dodaj sodę i wymieszaj.
- Ser powinien podwoić swoją objętość, a następnie opaść.
- Miskę wyłóż folią aluminiową i włóż do niej ser.
- Ser pozostaw do przestygnięcia i wstaw go na noc do lodówki.
- Gotowy ser podawaj jako dodatek do ulubionych dań.