Jak zrobić ser z mleka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chcesz postawić na domowy ser z mleka krowiego? Poznaj mój przepis na ser z mleka, który możesz przygotować w domu.
- Zsiadłe mleko przełóż do garnka.
- Delikatnie podgrzewaj, doprowadź całość do wrzenia.
- Następnie podgrzewaj przez godzinę w 38 stopniach.
- Całość odstaw do ostudzenia na około 2 godziny.
- Przełóż kawałki skrzepu na gazę i pozbądź się nadmiaru mleka.
- Uformuj ser w dowolny kształt i odciśnij nadmiar pozostałego mleka.
Skoro już wiesz, jak zrobić ser z mleka wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszny on jest.
Mój biały ser będzie dobry do przepisu na bułkę drożdżową z serem, które wbrew pozorom są łatwe i w wykonaniu, a po upieczeniu, pyszne. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne w środku.
Do wykonania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników do ciasta drożdżowego, czyli mąka, cukier, jajka, mleko, drożdże i w naszym przypadku twaróg. Skorzystaj z twarogu w kostce o dowolnej zawartości tłuszczu.
Co do drożdży, możesz użyć tak jak ja w przepisie, świeżych, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył drożdży suchych, tak zwanych instant. Ta szybsza wersja nie wymaga przygotowywania zaczynu, jednak ja zawsze decyduje się na jego przygotowanie. Nie zajmuje to dużo czasu, a zawsze mam pewność, że ciasto wyjdzie tak, jak powinno. Dodatkowo nasz twaróg, z którego powstanie masa serowa. Wystarczy, że zmiksujesz ser z jajkiem i odrobiną cukru waniliowego lub laską waniliową.
Zatem, jak zrobić bułki drożdżowe z serem?
Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, odrobiny mąki i mleka, polecam dodać ciepłe mleko. Drożdże wtedy łatwiej się rozpuszczą i szybciej zaczną pracować. Tak przygotowany zaczyn odłóż w ciepłe miejsce aby maksymalnie wyrosły. Zostaw je w dużej misce, podczas fermentacji potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość. W tym czasie przygotuj, pozostałą część ciasta mieszając mąkę, cukier i jajka.
Gdy drożdże wyrosną, połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Odstaw ponownie na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przełóż twaróg do miski i zmiksuj z jajkiem.
Ciasto wyłóż na stolnice, rozwałkuj, a na jeden z brzegów wyłóż masę twarogową.
Zawiń całość w rulon i pokrój na paski o grubości 4-5 cm. Wyłóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piecu w 180 stopniach przez 20-30 minut. Nasze bułki drożdżowe z serem są gotowe.
Będzie to nie tylko świetny pomysł na słodką przekąskę dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Słodkie bułki sprawdzą się też na śniadanie lub lunch w ciągu dnia. Skoro już wiesz, jak się robi smaczny, domowy twaróg wykorzystaj mój przepis, przygotuj moje najlepsze domowe łakocie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!