Jak zrobić ser topiony? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić ser topiony? Oto sprawdzony przepis. Będziesz potrzebować do niego 400 g twarogu, 3 łyżki masła, jajko, odrobinę cukru soli i pół łyżeczki sody.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- W dużym garnku zagotuj wodę, a na powierzchni ustaw miseczkę. Masę serową przełóż do miseczki i podgrzewaj w kąpieli wodnej.
- Masę podgrzewaj, do całkowitego roztopienia, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie ogrzewaj masę przez kolejne 5 minut.
- Twaróg przypraw ulubionymi przyprawami i ziołami, a następnie przelej do szklanego pojemnika i odstaw do przestudzenia. Przechowuj w lodówce.
Przepis na ser topiony to doskonała opcja na przygotowanie nieco zdrowszej wersji tego smakołyku. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ser topiony w domu, w prosty sposób, to koniecznie wykorzystaj ten prosty przepis. Domowy serek topiony powstaje z twarogu, dzięki czemu jest doskonałym źródłem wapnia i łatwo przyswajalnego białka. Serek topiony dostępny w sklepie niestety nie jest produktem o dobrym składzie. Zwykle można w nim znaleźć mnóstwo składników, które niekoniecznie powinny się w nim znaleźć. Choć ze względu na duży udział soli i nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest dobrym wyborem na zdrowej diecie, to wciąż istnieje wiele osób, które uwielbiają jego smak i niezwykle kremową konsystencję. Jeśli należysz do takich właśnie osób, to ten prosty przepis jest dla Ciebie. Domowy serek, może nie jest tak zdrowy i odżywczy jak biały twarożek, stanowi jednak doskonałą alternatywę dla opcji sklepowej. Po pierwsze, robi się go na bazie białego sera - możesz sięgnąć po wersję półtłustą, jeśli chcesz oszczędzić nieco kalorii, jednak nie sprawdzi się opcja bez tłuszczu. Po drugie, nie ma on w sobie tak dużej ilości soli. Możesz sięgnąć po zioła i przyprawy, które lubisz, dodając tylko szczyptę soli do smaku. Doskonale do przyprawiania takiego serka sprawdzi się:
- słodka i ostra papryka,
- czosnek suszony,
- cebula suszona,
- suszona natka pietruszki,
- mieszanki ziół np. prowansalska.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi, domowy serek topiony możesz sięgać po ten prosty sposób, gdy masz ochotę na ten smaczny i kremowy serek. Nie musisz używać opcji gotowej, która zawiera sporo konserwantów. Serek topiony sprawdza się w wielu różnych potrawach. Możesz podawać go na kanapkach lub tostach, jeśli to lubisz. Doskonale sprawdzi się on jako baza smacznych zup, czy sosów kremowych. Możesz wykorzystać go również do przygotowania fondue, to świetna opcja na imprezy.
Głównym składnikiem serka topionego jest twaróg. Biały ser stanowi źródło pełnowartościowego białka. Ponadto zawiera aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego w skład białego sera wchodzą związki mineralne tj. magnez, potas, cynk, a także witamina A, D, E oraz witaminy z grupy B. Obecna w twarogu witamina A przyspiesza proces gojenia się ran, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, wspomaga walkę z wirusami. Biały ser powinien gościć często w menu, gdyż jest naprawdę wartościowym produktem. Topiony serek jest jednym ze sposobów, by wkomponować go do swojej diety łatwiej.