Jak zrobić ser do naleśników? Co jeszcze warto wiedzieć?
Naleśniki to wspaniała opcja na pyszny deser, ale także ciekawy obiad. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Naleśniki jednak zwykle podaje się z jakimś dodatkiem. Idealnie sprawdzają się nie tylko te wytrawne, ale również słodkie. Naleśniki można podać z przeróżnymi farszami. Zarówno z mięsem, jak i bez. Ciężko też znaleźć osobę, która za nimi nie przepada. To danie uniwersalne - sprawdzi się na każdą porę, nawet jeśli nie mamy zbyt dużo czasu. Do najpopularniejszych należą te z owocami, dżemem, czekoladą, mięsnym farszem, ale również z serem.
Ser idealnie sprawdza się w naleśnikach. Nie tylko w tych na słono. Pyszna jest również słodka wersja. A więc jak zrobić ser do naleśników? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- twaróg sernikowy 250 g,
- żółtko,
- cukier waniliowy 20 g,
- cukier 20 g,
- Do twarogu wbij jajko.
- Dodaj cukier waniliowy i zwykły.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Farsz nakładaj do usmażonych naleśników.
Zastanawiasz się jak zrobić ser do naleśników? Nic dziwnego, to doskonały pomysł na dodatek do domowych naleśników. Twaróg kojarzy się z sernikiem, jednak genialnie sprawdza się również w naleśnikach. Zwłaszcza tych na słodko. Jaki jest najlepszy biały ser do naleśników? Idealnie sprawdza się twaróg sernikowy. Zwykły twaróg nie będzie zbyt dobry. Choć jest pyszny, to jednak należy go wcześniej zmielić. Ser musi mieć bowiem odpowiednią strukturę. Możesz oczywiście skorzystać również z serków kremowych, a także z mascarpone. Domowy serek do naleśników wspaniale z nich wychodzi.
Wciąż potrzebujesz pomysłu na pyszny dodatek naleśników? Koniecznie sprawdź przepis na ser do naleśników, a także ciekawe propozycje na smaczne naleśniki, które znajdziesz w inspiracjach na tej stronie. Dowiesz się z nich jak przygotować to naprawdę wspaniałe i bardzo słodkie danie w swoim domu.
Naleśniki to płaskie placki na bazie mąki z dodatkami. Zwykle z mlekiem, jajkiem i przyprawami. Niektórzy do naleśników dodają również wody - zwłaszcza gazowanej, która wpływa na ich strukturę. Dzięki niej placki stają się puszyste i miękkie. Takie właśnie są najlepsze. Choć do ich przygotowania zwykle używa się mąki pszennej, oczyszczonej. Taka opcja sprawdza się idealnie zwłaszcza w deserach. To jednak niejedyna opcja. Osoby na diecie mogą postawić na wersję pełnoziarnistą. Można też wykorzystać dowolny rodzaj mąki. Od żytniej, po owsianą. Osoby na diecie bezglutenowej mogą wykorzystać mąkę jaglaną, czy ryżową. Warto jednak pamiętać, że muszą one być połączone w odpowiednich proporcjach. Bez tego całość nie wyjdzie. Można wykorzystać też gotowe mieszanki bezglutenowe.
Naleśniki to jednak nie tylko ciasto. To również odpowiedni farsz. Bez niego stanowią po prostu miłe placki bez wyrazu. Farsz w naleśnikach może być zarówno słony, jak i słodki. Wszystko zależy od naszego upodobania. W słodkich farszach idealnie sprawdzają się owoce, orzechy, ale także ser. Biały ser jest uniwersalny. Idealnie łączy się on z owocami, przyprawami, takimi jak cynamon, czy z czekoladą. Warto to wykorzystać właśnie w domowych naleśnikach.