Jak zrobić racuchy z jabłkami? Co jeszcze warto wiedzieć?
Racuchy to nieduże placuszki, które przygotowywane są na bazie mąki, mleka oraz drożdży lub jaj. Racuchy stanowią tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Małe placuszki smaży się na złoty kolor po obu stronach. Pyszne domowe racuszki najczęściej przygotowywane są na słodko z jabłkami krojonymi w kostkę lub tartymi na tarce jarzynowej o grubych oczkach. W dalszej części dowiesz się jak przygotować najlepsze racuchy z jabłkami. Stanowią one doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych, można je podać również jako deser z dodatkiem herbatę lub kakao. Sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić racuchy z jabłkami? Na początek przygotuj dwa średnie jabłka, niepełną szklankę mleka, jedno jajko, szklankę mąki pszennej, jedną łyżeczkę cukru wanilinowego, jedną łyżeczkę cukru, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz olej rzepakowy do smażenia. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj mleko oraz jajko i składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do masy dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj ciasto. Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim porcje ciasta na racuchy. Racuchy smaż z dwóch stron przez około 2-3 minuty.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka, poprzez dostarczenie witaminy C oraz A, pozytywnie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Odpowiednia podaż tych witamin jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminy te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie jabłek pozytywnie wpływa również na wygląd skóry, ponieważ obecna w nich witamina C jest kluczowa w procesie produkcji kolagenu.
Podsumowując: smaczne racuszki z jabłkami są najlepsze jako deser dla dzieci i dorosłych. Doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Najlepsze racuchy są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Sprawdzony przepis na pyszne placuszki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a składniki niezbędne do ich przygotowania są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Jabłka wykorzystane do przygotowania racuchów stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.