Jak zrobić racuchy z jabłkami?

- Na początek przygotuj:
- dwa średnie jabłka,
- niepełną szklankę mleka,
- jedno jajko,
- szklankę mąki pszennej,
- jedną łyżeczkę cukru wanilinowego,
- jedną łyżeczkę cukru,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej rzepakowy do smażenia.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj składniki.
- Następnie dodaj mleko oraz jajko i składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie do masy dodaj jabłka i ponownie dokładnie wymieszaj ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim porcje ciasta na racuchy.
- Racuchy smaż z dwóch stron przez około 2-3 minuty.