Jak zrobić racuchy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Racuchy to nieduże placuszki, które sporządza się na bazie mąki, mleka oraz drożdży lub jaj. Placuszki te smaży się na złoty kolor z dwóch stron. Racuchy stanowią tradycyjną potrawę kuchni polskiej. Pyszne domowe racuszki najczęściej przygotowywane są na słodko z jabłkami krojonymi w kostkę lub tartymi na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Racuchy można przygotować również z innymi owocami, np. śliwkami, bananami lub rabarbarem. W dalszej części dowiesz się jak usmażyć racuchy. Przepis na racuchy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Racuchy można podać jako deser dla dzieci i dorosłych — warto podać je z dodatkiem cukru pudru lub dżemu.
A więc jak zrobić racuchy? Aby przygotować tradycyjne racuchy przygotuj mleko, szczyptę soli, masło, żółtka jaj kurzych, drożdże oraz mąkę. Następnie mąkę przesiej do miski i uformuj w niej dołek. W szklance wymieszaj ciepłe mleko oraz drożdże. Do dołka w mące dodaj drożdże z mlekiem, żółtko, masło oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki i pozostaw je na 20 minut w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim porcje ciasta na racuchy. Racuchy smaż z dwóch stron przez około 3-4 minuty. Racuchy możesz również przygotować z dodatkiem owoców — wystarczy, że do gotowego już ciasta dodasz pokrojone owoce i ponownie wymieszasz ciasto.
Jabłka, które najczęściej wykorzystuje się do przygotowania racuchów, stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka, poprzez dostarczenie witaminy C oraz A, pozytywnie wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Odpowiednia podaż tych witamin jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, która przypada przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminy te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie jabłek pozytywnie wpływa również na wygląd skóry, ponieważ obecna w nich witamina C jest kluczowa w procesie produkcji kolagenu.
Podsumowując: smaczne racuszki są najlepsze na słodko jako deser dla dzieci i dorosłych. Świetnie smakują z dodatkiem kawy, herbaty oraz kakao. Najlepsze racuchy są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło. Sprawdzony przepis na pyszne placuszki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do ich przygotowania są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Racuchy można przygotować z dowolnymi owocami.