Jak zrobić pyzy z mięsem?

Jak zrobić pyzy z mięsem? To danie, które wydaje się bardzo skomplikowane, wcale takie nie jest. Jego przygotowanie można podzielić na 3 fazy,
- Przygotuj ciasto - użyj 1 kg ziemniaków. Połowę ugotuj i przeciśnij rzez praskę, drugą połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszaj ze sobą, dodaj mąkę i jajko. Podziel na mniejsze porcje.
- Stwórz farsz - mięso mielone podsmaż z cebulą lub użyj gotowanego mięsa i drobno je poszatkuj. Do całości dodaj ulubione przyprawy i zioła.
- Połącz ciasto z farszem - każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. Pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.