Jak zrobić pstrąga w piekarniku?

Jak zrobić pstrąga w piekarniku
Jak zrobić pstrąga w piekarniku
ikona podziel się
Opublikowano: 04.02.2023 r., 23:55 | Autor: Magda Panek
  1. Pstrągi wyczyść, umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych.
  2. Zrób kilka nacięć na jednym z boków ryby.
  3. Rybę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Ząbki czosnku rozgnieść przy pomocy noża i włóż po jednej sztuce do wnętrza ryby.
  5. Cytrynę oraz limonkę dokładnie wyszoruj, pokrój na plasterki i włóż po kilka plasterków do wnętrza pstrąga.
  6. Do środka ryby włóż także świeżą pietruszkę oraz kolendrę.
  7. Rybę skrop sokiem z cytryny.
  8. Do każdej ryby oraz w nacięcia na skórze włóż kawałek masła.
  9. Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 35 – 40 minut.
  11. Rybę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak zrobić pstrąga w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pstrąg pieczony w całości to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Rybę pieczoną możesz podać z dodatkiem warzyw pieczonych, ziemniaków pieczonych lub surówki z kapusty kiszonej. Jako dodatek węglowodanowy do ryby możesz również podać ugotowana kaszę, ryż lub pieczywo. W dalszej części dowiesz się jak upiec pstrąga oraz ile czasu piec rybę. Prosty przepis na pstrąga pieczonego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pieczenie ryby w piekarniku jest jedną z lepszych metod przygotowania jej do spożycia.

A więc jak zrobić pstrąga w piekarniku? Na początek przygotuj 4 średnie wypatroszone pstrągi, 2 średnie cytryny, 1 małą limonkę, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ćwierć kostki masła, świeżą kolendrę oraz natkę pietruszki. Pstrągi wyczyść (zeskrob łuski z ryby), umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Zrób kilka nacięć na jednym z boków ryby. Rybę dopraw do smaku solą oraz pieprzem (przyprawy posyp po wierzchu oraz w środku ryby). Ząbki czosnku rozgnieść przy pomocy noża i włóż po jednej sztuce do wnętrza ryby. Cytrynę oraz limonkę dokładnie wyszoruj, pokrój na plasterki i włóż po kilka plasterków do wnętrza pstrąga. Do środka ryby włóż także świeżą pietruszkę oraz kolendrę. Rybę skrop sokiem z cytryny. Do każdej ryby oraz w nacięcia na skórze włóż kawałek masła. Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 35 – 40 minut. Rybę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Pstrąg zaliczany jest do ryb drapieżnych z rodziny łososiowatych. Ryba ta zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W pstrągu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Białko w organizmie człowieka wykorzystywane jest do tworzenia tkanki mięśniowej, a także odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Dodatkowo pstrąg stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 korzystanie wpływa na pracę układu krążenia, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi oraz wspiera funkcje układu nerwowego. W pstrągu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w pstrągu możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, ponad sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić pstrąga pieczonego. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Temperatura pieczenia ryby wynosi około 200°C, a czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ryby, którą zamierzamy upiec. Pyszna ryba doskonale sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z dodatkiem ugotowanych lub upieczonych ziemniaków oraz z surówką ze świeżych warzyw, lub z przetworów warzywnych (np. możesz podać surówkę z kapusty kiszonej). Ryba jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto