Jak zrobić pstrąga w piekarniku?

- Pstrągi wyczyść, umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych.
- Zrób kilka nacięć na jednym z boków ryby.
- Rybę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ząbki czosnku rozgnieść przy pomocy noża i włóż po jednej sztuce do wnętrza ryby.
- Cytrynę oraz limonkę dokładnie wyszoruj, pokrój na plasterki i włóż po kilka plasterków do wnętrza pstrąga.
- Do środka ryby włóż także świeżą pietruszkę oraz kolendrę.
- Rybę skrop sokiem z cytryny.
- Do każdej ryby oraz w nacięcia na skórze włóż kawałek masła.
- Ryby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 35 – 40 minut.
- Rybę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.