Jak zrobić powidło śliwkowe?

- Na początek przygotuj:
- kg śliwek,
- gram cukru (jeśli śliwki nie są zbyt słodkie).
- Jako dodatek możesz również wykorzystać płaską łyżeczkę cynamonu.
- Śliwki umyj, osusz, przetnij na pół i wyciągnij pestkę.
- Śliwki przełóż do garnka i zalej je odrobiną wody (około 4-5 łyżek stołowych).
- Śliwki gotuj na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.
- Śliwki gotuj przez około 1,5 godziny (dobrze przygotowane powidła śliwkowe powinny spadać z łyżki płatami).
- Pod koniec gotowania do powideł dodaj cukier i ponownie je zagotuj, aby zgęstniały (proces gęstnienia powinien trwać jeszcze około 30 minut).
- Gorące powidła przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze je zakręć i pasteryzuj.