Jak zrobić popcorn na patelni?

Jak zrobić popcorn na patelni
Jak zrobić popcorn na patelni
ikona podziel się
Opublikowano: 04.02.2023 r., 23:49 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić popcorn na patelni? To niezwykle proste, ale również zdrowe rozwiązanie. Potrzebujesz do niego tylko patelni, oleju i ziaren kukurydzy.

  1. Olej wylej na patelnię, by przykryć całe jej dno.
  2. Tłuszcz porządnie rozgrzej, możesz wrzucić na próbę dwa ziarenka, gdy zaczną pękać, oznacza to, że olej jest już gotowy.
  3. Dodaj ziarna - pamiętaj, by nie było ich zbyt wiele i przykryj zawartość pokrywką. Od czasu do czasu zamieszaj całą patelnią.
  4. Gdy ziarna przestaną strzelać, wyłącz gaz i pozwól reszcie ziaren odpowiednio się podgrzać. Nie odkrywaj pokrywki.
  5. Popcorn delikatnie wysyp do miski, możesz go posolić.

Jak zrobić popcorn na patelni? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak zrobić popcorn na patelni? To niezwykle proste, ale również zdrowe rozwiązanie. Potrzebujesz do niego tylko patelni, oleju i ziaren kukurydzy. Oto najlepszy przepis na popcorn z patelni:

  1. Olej wylej na patelnię, by przykryć całe jej dno.
  2. Tłuszcz porządnie rozgrzej, możesz wrzucić na próbę dwa ziarenka, gdy zaczną pękać, oznacza to, że olej jest już gotowy.
  3. Dodaj ziarna - pamiętaj, by nie było ich zbyt wiele i przykryj zawartość pokrywką. Od czasu do czasu zamieszaj całą patelnią.
  4. Gdy ziarna przestaną strzelać, wyłącz gaz i pozwól reszcie ziaren odpowiednio się podgrzać. Nie odkrywaj pokrywki.
  5. Popcorn delikatnie wysyp do miski, możesz go posolić.

Domowy popcorn to nie tylko szybki i prosty sposób na przekąskę, ale również naprawdę zdrowa opcja. Smażenie popcornu w warunkach domowych jest jak najbardziej bezpieczne, o ile oczywiście zachowujemy odpowiednią ostrożność. Ziarna kukurydzy prażone pod przykryciem stanowią też świetny eksperyment dla dzieci - kochają one oglądać jak ziarenka zamieniają się w puszystą przekąskę. Ten solony przysmak przygotowywany w domu jest tak dobry, że ciężko będzie sięgnąć po kupne przekąski.

Prażone ziarna kukurydzy są doskonałym wyborem na przekąskę. Zwłaszcza jeśli popcorn przygotowujemy w domu. Dlaczego? Jest on znacznie zdrowszy niż ten dostępny w sklepach. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) donosi, że torebki, w których znajduje się popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej, mają w swoim składzie substancje chemiczne, tzw. kwas perfluorooktanowy, w skrócie PFOA. Może on powodować nowotwory wątroby i trzustki oraz niepłodność. Przez lata również substancja nadająca popcornowi maślany smak stanowiła poważne zagrożenie dla zdrowia. Substancja chemiczna znana jako diacetyl w rzadkich przypadkach łączona była z poważnym uszkodzeniem płuc. W dodatku, choć popcorn domowy również jest solony, to jednak w domu mamy pełną kontrolę, nad tym ile tej soli wyląduje w produkcie końcowym. Gdy kupujemy gotowy produkt, nie jest to możliwe. Zatem najlepszy jest popcorn przygotowany samodzielnie na kuchence. To sprawdzony sposób na to, by zachować zdrowie i przy okazji cieszyć się ze wszystkich dobrych właściwości uprażonej kukurydzy - to doskonałe źródło, chociażby błonnika.

Zastanawiasz się, jak się robi go bez użycia mikrofali? Nie każdy ma w domu ten sprzęt, więc dobrze znać inne sposoby na stworzenie tej naprawdę smakowitej przekąski, która sprawdza się dla dorosłych i dzieci. Popcorn można równie dobrze zrobić w garnku, czy na patelni. A więc jak usmażyć popcorn? Podobnie jak smażymy inne dania. Najważniejszy w tym przypadku jest olej i jego odpowiednia temperatura. Pamiętaj, że jeśli niedostatecznie rozgrzejesz olej, to niestety tłuszcz będzie wsiąkał w ziarna, a to sprawi, że całość będzie niesmaczna i niezwykle kaloryczna. A wcale nie musi tak być. By tego uniknąć warto wrzucić na próbę dwa ziarenka. Dzięki temu będzie wiadomo, kiedy dokładnie będą gotowe do przygotowania. Popcorn robiony na kuchence w domu to naprawdę świetna zabawa. Na pewno spodoba się również dzieciom. Mogą one obserwować, jak ziarna pękają i zamieniają się w puszystą przekąskę.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić popcorn na patelni?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto