Jak zrobić popcorn na patelni? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić popcorn na patelni? To niezwykle proste, ale również zdrowe rozwiązanie. Potrzebujesz do niego tylko patelni, oleju i ziaren kukurydzy. Oto najlepszy przepis na popcorn z patelni:
- Olej wylej na patelnię, by przykryć całe jej dno.
- Tłuszcz porządnie rozgrzej, możesz wrzucić na próbę dwa ziarenka, gdy zaczną pękać, oznacza to, że olej jest już gotowy.
- Dodaj ziarna - pamiętaj, by nie było ich zbyt wiele i przykryj zawartość pokrywką. Od czasu do czasu zamieszaj całą patelnią.
- Gdy ziarna przestaną strzelać, wyłącz gaz i pozwól reszcie ziaren odpowiednio się podgrzać. Nie odkrywaj pokrywki.
- Popcorn delikatnie wysyp do miski, możesz go posolić.
Domowy popcorn to nie tylko szybki i prosty sposób na przekąskę, ale również naprawdę zdrowa opcja. Smażenie popcornu w warunkach domowych jest jak najbardziej bezpieczne, o ile oczywiście zachowujemy odpowiednią ostrożność. Ziarna kukurydzy prażone pod przykryciem stanowią też świetny eksperyment dla dzieci - kochają one oglądać jak ziarenka zamieniają się w puszystą przekąskę. Ten solony przysmak przygotowywany w domu jest tak dobry, że ciężko będzie sięgnąć po kupne przekąski.
Prażone ziarna kukurydzy są doskonałym wyborem na przekąskę. Zwłaszcza jeśli popcorn przygotowujemy w domu. Dlaczego? Jest on znacznie zdrowszy niż ten dostępny w sklepach. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) donosi, że torebki, w których znajduje się popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej, mają w swoim składzie substancje chemiczne, tzw. kwas perfluorooktanowy, w skrócie PFOA. Może on powodować nowotwory wątroby i trzustki oraz niepłodność. Przez lata również substancja nadająca popcornowi maślany smak stanowiła poważne zagrożenie dla zdrowia. Substancja chemiczna znana jako diacetyl w rzadkich przypadkach łączona była z poważnym uszkodzeniem płuc. W dodatku, choć popcorn domowy również jest solony, to jednak w domu mamy pełną kontrolę, nad tym ile tej soli wyląduje w produkcie końcowym. Gdy kupujemy gotowy produkt, nie jest to możliwe. Zatem najlepszy jest popcorn przygotowany samodzielnie na kuchence. To sprawdzony sposób na to, by zachować zdrowie i przy okazji cieszyć się ze wszystkich dobrych właściwości uprażonej kukurydzy - to doskonałe źródło, chociażby błonnika.
Zastanawiasz się, jak się robi go bez użycia mikrofali? Nie każdy ma w domu ten sprzęt, więc dobrze znać inne sposoby na stworzenie tej naprawdę smakowitej przekąski, która sprawdza się dla dorosłych i dzieci. Popcorn można równie dobrze zrobić w garnku, czy na patelni. A więc jak usmażyć popcorn? Podobnie jak smażymy inne dania. Najważniejszy w tym przypadku jest olej i jego odpowiednia temperatura. Pamiętaj, że jeśli niedostatecznie rozgrzejesz olej, to niestety tłuszcz będzie wsiąkał w ziarna, a to sprawi, że całość będzie niesmaczna i niezwykle kaloryczna. A wcale nie musi tak być. By tego uniknąć warto wrzucić na próbę dwa ziarenka. Dzięki temu będzie wiadomo, kiedy dokładnie będą gotowe do przygotowania. Popcorn robiony na kuchence w domu to naprawdę świetna zabawa. Na pewno spodoba się również dzieciom. Mogą one obserwować, jak ziarna pękają i zamieniają się w puszystą przekąskę.