Jak zrobić popcorn bez mikrofalówki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Popcorn to doskonała przekąska, która idealnie sprawdza się na wieczory filmowe. Najłatwiej przygotować go w mikrofali. Co, jednak gdy nie posiadasz tego sprzętu? Jak zrobić popcorn bez mikrofalówki? Najłatwiej zrobić to na patelni!
- Potrzebujesz patelni z grubym dnem, ziaren kukurydzy i oleju. Olej wylej na patelnię, by przykryć całe jej dno.
- Olej dobrze rozgrzej, możesz wrzucić na próbę dwa ziarenka, gdy zaczną pękać, oznacza to, że olej jest już gotowy.
- Dodaj ziarna - pamiętaj, by nie było ich zbyt wiele i przykryj zawartość pokrywką. Pamiętaj, by od czasu do czasu przemieszać.
- Gdy ziarna przestaną strzelać, wyłącz gaz i pozwól reszcie ziaren odpowiednio się podgrzać.
- Popcorn delikatnie wysyp do miski, możesz go posolić.
Domowy popcorn to doskonały wybór na smaczną przekąskę. Zastanawiasz się, jak się robi go bez użycia mikrofali? Nie każdy ma w domu ten sprzęt, więc dobrze znać inne sposoby na stworzenie tej naprawdę smakowitej przekąski, która sprawdza się dla dorosłych i dzieci. Popcorn można równie dobrze zrobić w garnku, czy na patelni. A więc jak usmażyć popcorn? Podobnie jak smażymy inne dania. Najważniejszy w tym przypadku jest olej i jego odpowiednia temperatura. Pamiętaj, że jeśli niedostatecznie rozgrzejesz olej, to niestety tłuszcz będzie wsiąkał w ziarna, a to sprawi, że całość będzie niesmaczna i niezwykle kaloryczna. A wcale nie musi tak być. By tego uniknąć warto wrzucić na próbę dwa ziarenka. Dzięki temu będzie wiadomo, kiedy dokładnie będą gotowe do przygotowania. Popcorn robiony na kuchence w domu to naprawdę świetna zabawa. Na pewno spodoba się również dzieciom. Mogą one obserwować, jak ziarna pękają i zamieniają się w puszystą przekąskę.
Prażone ziarna kukurydzy są doskonałym wyborem na przekąskę. Zwłaszcza jeśli popcorn przygotowujemy w domu. Dlaczego? Jest on znacznie zdrowszy niż ten dostępny w sklepach. Choć również jest solony, to jednak w domu mamy pełną kontrolę nad tym, ile tej soli wyląduje w produkcie końcowym. Gdy kupujemy gotowy produkt, nie jest to możliwe. Warto również pamiętać, że także torba, w której przygotowywany jest popcorn z mikrofali, nie jest obojętna dla zdrowia. Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) donosi, że torebki, w których znajduje się popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej, mają w swoim składzie substancje chemiczne, tzw. kwas perfluorooktanowy, w skrócie PFOA. Może on powodować nowotwory wątroby i trzustki oraz niepłodność. Przez lata również substancja nadająca popcornowi maślany smak stanowiła poważne zagrożenie dla zdrowia. Substancja chemiczna znana jako diacetyl w rzadkich przypadkach łączona była z poważnym uszkodzeniem płuc. Nie należy zapominać o tłuszczu, który stosowany jest w tego typu produkcie. Zwykle jest on przepełniony nasyconymi kwasami tłuszczowymi, co nie jest zdrowe. Zatem najlepszy jest popcorn przygotowany samodzielnie na kuchence. To sprawdzony sposób na to, by zachować zdrowie i przy okazji cieszyć się ze wszystkich dobrych właściwości uprażonej kukurydzy - to doskonałe źródło, chociażby błonnika.