Jak zrobić popcorn bez mikrofali? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się jak zrobić popcorn bez mikrofali? Nic prostszego! Koniecznie wypróbuj popcorn z patelni, który jest równie smaczny, a przy tym zdrowszy. Oto sprawdzony sposób:
- Do dużego rondla (możesz też zrobić to w garnku lub na patelni) wlej olej rzepakowy lub oliwę, tak by przykrywała całe dno.
- Tłuszcz rozgrzej.
- Wsyp ziarna kukurydzy.
- Przykryj garnek pokrywką i czekaj, aż ziarenka zaczną strzelać.
- Gdy częstotliwość uderzeń zmniejszy się do 1-2 co kilka sekund, należy wyłączyć ogień. Pozostaw popcorn na kilka chwil pod przykryciem. W chwili wrzucenia ziaren zmniejsz gaz o połowę. Gdy strzelanie w garnku będzie wolniejsze, podnieś naczynie z pokrywą i kilkakrotnie nim potrząśnij, aby wymieszać popcorn, a następnie wyłącz gaz. Ciepło pozostałe w garnku czy patelni pozwoli się zrobić pozostałym ziarnom. Odkryj popcorn, aby odparował.
- Gotowy popcorn za pomocą łyżki przełóż do dużej miski.
Domowy popcorn to doskonały pomysł na smaczną, domową przekąskę. Przepis na popcorn na pewno przyda się tym osobom, które nie mogą wykorzystać popularnego w sklepach popcornu do mikrofali. Ten domowy, z ziaren kukurydzy sprawdza się jednak najlepiej. Popcorn robiony w domu jest też zdrowszy.
Popcorn można kupić w wielu sklepach. Zwykle dostępny jest w gotowych torbach, które podgrzewa się w kuchence mikrofalowej. Należy jednak pamiętać, że taka przekąska, choć zawiera dość sporo błonnika i mało kalorii, to jednak zawiera również dość sporo kwasów tłuszczowych utwardzonych, czyli tzw. tłuszczów trans. Jak wiadomo, ich nadmierna podaż w diecie jest powiązana z wyższym ryzykiem chorób serca, otyłością, czy cukrzycą typu II. Dlatego najlepiej ograniczyć jego ilość w diecie do minimum. Zamiast gotowego popcornu, który jest również przepełniony solą, warto zrobić własną, domową wersję. Co najważniejsze jest nie tylko zdrowsza, ale również szybka i prosta. Jeśli chcemy, by całość była jeszcze zdrowsza, warto postawić na oliwę z oliwek, jako dodatek do niego.
Teraz gdy wiesz już jak usmażyć pyszny domowy popcorn, możesz sięgać po niego częściej. Dla wielu najlepszy popcorn to ten solony jednak nie jest to jedyna opcja na doskonałą domową przekąskę. Możesz przygotować popcorn o smaku masła, czosnkowy, serowy, a nawet karmelowy. Wszystko zależy od tego co lubisz i jakie smaki są Twoimi ulubionymi. Jeśli przepadasz za słodkimi przekąskami, popcorn karmelowy może być strzałem w dziesiątkę.
Popcorn zwykle nie jest kojarzony ze zdrową przekąską. Warto jednak zmienić to przekonanie. Domowy popcorn jest naprawdę świetną przekąską. W porównaniu do np. chipsów zawiera znacznie mniej tłuszczu, czy kalorii. W 100 g prażonej kukurydzy bez dodatków znajduje się około 13 g białka, 4,5 g tłuszczu oraz ok. 80 g węglowodanów. Warte uwagi jest to, że popcorn zawiera wysoką ilość błonnika – około 14 g w 100 g produktu oraz pewną ilość polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ma on korzystny wpływ na organizm: poprawia trawienie, zapobiega cukrzycy. Ma też pozytywny wpływ na układ krążenia.