Jak zrobić pomidorową z rosołu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupa pomidorowa lub inaczej pomidorówka to zupa, którą przygotowuje się na bazie rosołu lub wywaru z jarzyn. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę można podać z makaronem, ryżem lub zacierką. Pomidorową można zabielić przy pomocy śmietany lub jogurtu naturalnego. Smaczna zupa na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Przepis na pomidorową z rosołu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić pomidorową z rosołu? Na początek przygotuj 6 szklanek rosołu, 125 gram koncentratu pomidorowego, 100 ml śmietany do zup, makaron lub ryż (po około 150 gram), odrobinę soli oraz pieprzu mielonego. Makaron lub ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Rosół podgrzej, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj zupę. Całość zagotuj. Następnie do śmietany dodaj odrobinę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj. Zahartowaną śmietanę wlej do garnka z zupą i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do zupy możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę podawaj na ciepło z dodatkiem makaronu lub ryżu.
Zupę pomidorową możesz przygotować również z pomidorów świeżych lub pomidorów z puszki. Warto świeże pomidory sparzyć, obrać ze skóry i zblendować na gładką masę i dodać do wywaru zamiast koncentratu pomidorowego. Pomidory z puszki również możesz zblendować i dodać do zupy.
Przygotowanie rosołu do wykonania pomidorowej jest stosunkowo długie i polega na gotowaniu mięsa oraz jarzyn (marchewki, pietruszki oraz selera). Aby rosół był bardzo esencjonalny, należy rozpocząć jego gotowanie od zimnej wody i powoli doprowadzać ją do wrzenia. Takie przygotowywanie rosołu sprawi, że składniki odżywcze zawarte w mięsie oraz warzywach będą przychodziły do wywaru, który ostatecznie zamieni się w smaczną zupę. Zupę pomidorową często przygotowuje się z rosołu, który był na obiad dzień wcześniej - jest to doskonały pomysł na wykorzystanie pozostałego wywaru i jednocześnie urozmaicenie diety (aby nie była zbyt monotonna).
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszną zupę pomidorową w kilka minut. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa pomidorowa często podawana jest w restauracjach. Zupa stanowi bogactwo cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.