Jak zrobić polewę z kakao?

Jak zrobić polewę z kakao
Jak zrobić polewę z kakao
ikona podziel się
Opublikowano: 04.06.2023 r., 2:11 | Autor: Patrycja Czerwiak

Polewa do ciasta jest jego doskonałą dekoracją , a także dopełnieniem. Polewę można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest przygotowanie jej z kakao. A jak zrobić polewę z kakao w najprostszy sposób?

  1. Połowę kostki masła podgrzej w rondelku.
  2. Dodaj 100 g cukru i wymieszaj.
  3. Podgrzewaj całość, aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników.
  4. Dolej słodką śmietankę (3 łyżki) i wymieszaj.
  5. Wrzuć 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj.

Jak zrobić polewę z kakao? Co jeszcze warto wiedzieć?

Polewa do ciasta jest jego doskonałą dekoracją, a także dopełnieniem. Polewę można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest przygotowanie jej z kakao. A jak zrobić polewę z kakao w najprostszy sposób? Oto prosty przepis na polewę z kakao:

  1. Połowę kostki masła podgrzej w rondelku.
  2. Dodaj 100 g cukru i wymieszaj.
  3. Podgrzewaj całość, aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników.
  4. Dolej słodką śmietankę (3 łyżki) i wymieszaj.
  5. Wrzuć 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj.

Domowa polewa jest doskonałym dodatkiem do ciasta. Sprawdza się do wszystkich możliwych wypieków. Ta z kakao jest szybka i łatwa. Wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni. Teraz gdy znasz już prosty przepis na polewę czekoladową, możesz wykorzystać ją w swoim kolejnym wypieku.

Polewę do ciasta można zrobić naprawdę na wiele sposobów. To jak się robi, zależy głównie od dostępnych składników, a także preferencji. Niektórzy preferują polewę do ciasta na bazie czekolady. Jeszcze inni kochają, gdy dodaje się do niej gorzkie kakao. Koniecznie wypróbuj obu i zdecyduj, która jest twoją ulubioną.

Jeśli zamierzasz przygotować smaczną polewę z kakao, zadbaj o odpowiedni wybór. Wspaniale sprawdzi się kakao gorzkie, czyli takie, które nie jest słodzone. W sprzedaży znaleźć można napoje kakaowe, które nie są odpowiednie do wypieków. Taki napój może smacznie smakuje, jednak nie sprawdza się w wypiekach. To dlatego, że ma za dużo cukru, a nie zawiera odpowiedniej ilości kakao. Jeśli więc szukasz najlepszego kakao, sięgaj po ten bez cukru.

Tego rodzaju polewa doskonale sprawdza się do:

  • ciast,
  • tortów,
  • ciasteczek
  • babeczek,
  • rogalików.

Czyli do wszystkich domowych wypieków, które wszyscy kochają. Domowe słodkości zyskują nawet lepszego smaku, gdy doda się do nich polewy czekoladowej. Ta na bazie kakao jest niezwykle aksamitna, słodka i miękka. Doskonale pokrywa wszystkie wypieki, dlatego sprawdzi się nawet do słodkości o nieregularnej powierzchni.

Choć ten przepis jest wersją najbardziej podstawową, można wprowadzać w niej zmiany. Osoby, które są na diecie roślinnej, również mogą z niej skorzystać. Zamiast masła najlepiej użyć wtedy oleju kokosowego, które wystarczy roztopić. Polewa będzie miała wtedy nieco kokosowy posmak, jednak w większości wspaniale pasuje to do wypieków. Zamiast mleka można natomiast wykorzystać napój roślinny, który jest alternatywą mleka. Najlepiej sięgać po te nieco słodsze. Idealnie sprawdza się zwłaszcza owsiane.

Niewiele osób wie, że kakao, które jest głównym składnikiem polewy, jest niezwykle zdrowe. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają poziom „złego cholesterolu” w organizmie, a także przeciwdziałają powstawaniu we krwi zakrzepów. Dobrze jest używać go na co dzień. Należy oczywiście jednak pamiętać, że słodka polewa nie jest najlepszym wyborem na co dzień. Choć oczywiście od czasu do czasu może być jej częścią.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto