Jak zrobić polewę czekoladową?

Aby zrobić polewę czekoladową możesz wykorzystać kilka sposobów. Polewę do ciasta możesz przygotować z kakao lub czekolady.
Aby przygotować polewę z czekolady możesz wykorzystać kilka sposobów:
- W miseczce umieść śmietankę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Następnie miseczkę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekoladę ze śmietanką mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczania.
- Śmietankę podgrzej w garnuszku, dodaj czekoladę połamaną na kawałki i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając polewę.
- Śmietankę lub mleko oraz czekoladę połamaną na kawałki umieść w miseczce, wstaw ją do mikrofali i podgrzewaj przez około 10 sekund. Po tym czasie miseczkę wyciągnij z mikrofali, a jej zawartość dokładnie przemieszaj.
Aby przygotować polewę czekoladową z kakao w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru. Następnie do masy dodaj odrobinę mleka i gotuj chwilę. Na koniec garnek zdejmij z ognia, dodaj kakao i energicznie wymieszaj.