Jak zrobić polewę czekoladową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Polewa to zastygająca masa, która stosowana jest do pokrywania wyrobów cukierniczych, a także słodkich wypieków. Głównymi składnikami, z których przygotowywana jest polewa, są najczęściej cukier oraz białka. Aby zrobić polewę czekoladową należy przygotować masło, mleko lub śmietankę, cukier oraz czekoladę lub kakao. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Sprawdzony przepis na polewę czekoladową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepsza domowa polewa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego warto wykonać ją, aby udekorować pyszne ciasta.
A więc jak zrobić polewę czekoladową? Polewę do ciasta możesz przygotować z kakao lub czekolady. Aby przygotować polewę z czekolady możesz wykorzystać kilka sposobów:
- kąpiel wodną. W miseczce umieść śmietankę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Następnie miseczkę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekoladę ze śmietanką mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczania.
- Roztopienie produktów w garnuszku. W tym sposobie śmietankę podgrzej w garnuszku, dodaj czekoladę połamaną na kawałki i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając polewę.
- Rozpuszczenie produktów w mikrofalówce. Śmietankę lub mleko oraz czekoladę połamaną na kawałki umieść w miseczce, wstaw ją do mikrofali i podgrzewaj przez około 10 sekund. Po tym czasie miseczkę wyciągnij z mikrofali, a jej zawartość dokładnie przemieszaj. Gdy czekolada nie będzie w pełni rozpuszczona, czynność powtórz.
Aby przygotować polewę czekoladową z kakao w garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru. Następnie do masy dodaj odrobinę mleka i gotuj chwilę. Na koniec garnek zdejmij z ognia, dodaj kakao i energicznie wymieszaj.
Kakao, wykorzystane do przygotowania polewy, znane jest już od setek lat. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak warto włączyć jego dodatek do przygotowania pysznych dań (odrobina kakao dodana do owsianki nie dostarczy aż tak dużo kalorii). Produkt ten bogaty jest w niektóre witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę A. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: żelazo, potas, wapń, fosfor czy cynk. Kakao często wykorzystywane jest jako dodatek do wypieków, naleśników czy owsianek.
Podsumowując wiesz już, jakie są metody do przygotowania polewy czekoladowej. Prosty przepis na smaczny dodatek do wielu potraw warto wykorzystać w swojej kuchni. Roztapianie czekolady na polewę jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dzięki rozpuszczeniu czekolady szybko i łatwo przygotujesz smaczną polewę na tort lub inne ciasto. Do przygotowania domowej polewy czekoladowej z roztopionej czekolady najlepiej wykorzystać dodatek masła, mleka lub oleju — sprawi to, że polewa po wystygnięciu nie będzie zbyt twarda. Warto jednak pamiętać, że dobra polewa czekoladowa zastyga wolniej niż sama roztopiona czekolada. Do roztopionej czekolady dobrze przyklejają się inne składniki, dlatego warto wykorzystać ją do polania ciasta, które zamierzamy ozdobić drobnymi owocami. Pyszna polewa świetnie sprawdzi się również do ozdobienia pączków, muffinek lub babeczek.