Jak zrobić polędwiczki wieprzowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Polędwiczka to część tylnej półtuszy wieprzowej. To długi i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu. Jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu. Można dostać go bardzo łatwo w każdym sklepie. Wiele osób zastanawia się, jednak jak się robi polędwiczki. Cóż nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Można więc rzecz, to zależy, od naprawdę wielu czynników. Jednak wszystkie sposoby na przygotowanie tego mięsa są niezwykle proste i sprawdzą się nawet dla początkujących kucharzy. A więc jak zrobić polędwiczki wieprzowe?
Polędwiczki wieprzowe można przygotować na kilka różnych sposobów. Zależy to od naszych preferencji oraz ilości czasu. Najpopularniejsze pomysły na polędwiczki to:
- pieczone polędwiczki,
- polędwiczki duszone w sosie własnym lub np. grzybowym, śmietanowym, koperkowym,
- polędwiczki smażone,
- polędwiczki wędzone.
Polędwiczki wieprzowej, bez względu na rodzaj obróbki termicznej nie potrzebują zbyt wiele czasu, by być w pełni gotowe. To dlatego, że jest to niezwykle miękkie mięso. Zwykle do przygotowania przeróżnych potraw używa się polędwiczki pokrojone na małe kawałki. Dzięki temu czas ich obróbki jeszcze bardziej maleje. Warto jednak pamiętać, że całość nie powinna być przygotowywana w zbyt wysokiej temperaturze. To może negatywnie wpływać na jakość mięsa. Po długiej obróbce w zbyt wysokiej temperaturze mięso stwardnieje, przez co nie będzie zbyt apetyczne.
Jakich przypraw najlepiej używać do polędwiczki:
- tymianek,
- rozmaryn,
- bazylia,
- kolendra,
- pieprz czarny,
- sól morska,
- czosnek,
- czosnek niedźwiedzi.
Możesz łączyć je dowolnie, tak by stworzyć idealną dla siebie mieszankę. Sprawdzają się zarówno przyprawy suszone, jak i te świeże. Możesz również skorzystać z gotowych mieszanek, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Najlepiej sięgnij po te dedykowane wieprzowinie.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne dania z polędwiczek, znajdziesz je poniżej. Każdy przepis na polędwiczki wieprzowe, powinno poprzedzić marynowanie. Dzięki temu mięso jest niezwykle delikatne, smaczne i dobre dla układu pokarmowego.
Mięso wieprzowe zwykle nie kojarzy się z pozytywnym wpływem na zdrowie. Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do mięs czerwonych. Mają wiele zalet, między innymi to, że posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. Przez dużą zawartość białka, a praktycznie zerową węglowodanów polędwiczki wieprzowe są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię. W porównaniu z innymi mięsem polędwiczka wieprzowa charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, potasu, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera też dawkę białka, witaminy B6 i wody.
Teraz gdy wiesz już jak przyrządzić najlepsze polędwiczki, możesz śmiało wykorzystywać je na co dzień w swojej kuchni. Pyszne polędwiczki świetnie sprawdzają się na obiad. Można je przygotować również na rodzinne uroczystości, zwłaszcza te pieczone lub duszone w sosie. Polędwiczki świetnie komponują się z kaszą, ziemniakami, czy ryżem. Te podawane w sosie można też połączyć z makaronem.