Jak zrobić podpiwek?

Jak zrobić podpiwek
Jak zrobić podpiwek
ikona podziel się
Opublikowano: 25.05.2023 r., 22:54 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić podpiwek? Będziesz potrzebować kawy zbożowej, szyszek chmielu, drożdży, cukru i soku z cytryny.

  1. W garnku zagotuj 4 l wody. Dodaj do niej 8 łyżeczek kawy i szyszek chmielu. Gotuj 15 minut i ostudź.
  2. Odlej niewielką ilość do szklanki, dodaj 2 gramy drożdży i szklankę cukru. Wlej również odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj i wlej do garnka.
  3. Całość po rozpuszczeniu należy przecedzić, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i przelać do butelek, napełniając 3/4 naczynia.
  4. Butelki zakręć i zostaw na dobę w ciepłym pomieszczeniu.
  5. Po 24 h upuść nieco powietrza i zostaw w nieco chłodniejszym miejscu na 4 kolejne dni.
  6. Po tym czasie możesz wypić napój - najlepiej schłodzony. Zrób to w przeciągu kilku dni.

Jak zrobić podpiwek? Co jeszcze warto wiedzieć?

Podpiwek to napój o ciemnej barwie i słodkawym smaku; zaliczany jest do grupy napojów bezalkoholowych, mimo że zawiera niewielką ilość alkoholu. Powstaje on poprzez zalanie gorącą wodą mąki słodowej, dodanie drożdży i przechowywanie w celu fermentacji w szczelnie zamkniętym naczyniu. Podpiwek zawsze był traktowany jako napój pośledni – ni to piwo, ni to kwas chlebowy z niewielką ilością alkoholu. Poza tym podpiwek najczęściej wyrabiany był na wsiach latem, w czasie żniw. Nie był to napój, który gościł na stołach bogatych klas społecznych. Jest jednak smaczny, dlatego warto się do niego przekonać.

Jak zrobić podpiwek? Oto sprawdzony przepis: Będziesz potrzebować kawy zbożowej, szyszek chmielu, drożdży, cukru i soku z cytryny.

  1. W garnku zagotuj 4 l wody. Dodaj do niej 8 łyżeczek kawy i szyszek chmielu. Gotuj 15 minut i ostudź.
  2. Odlej niewielką ilość do szklanki, dodaj 2 gramy drożdży i szklankę cukru. Wlej również odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj i wlej do garnka.
  3. Całość po rozpuszczeniu należy przecedzić, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i przelać do butelek, napełniając 3/4 naczynia.
  4. Butelki zakręć i zostaw na dobę w ciepłym pomieszczeniu.
  5. Po 24 h upuść nieco powietrza i zostaw w nieco chłodniejszym miejscu na 4 kolejne dni.
  6. Po tym czasie możesz wypić napój - najlepiej schłodzony. Zrób to w przeciągu kilku dni.

Choć przygotowanie podpiwka nie jest trudne, to przeszkodą może być ciężka dostępność produktów, które należy użyć. Do zrobienia podpiwka potrzebujemy bowiem zwykłej kawy zbożowej, którą dawniej kupowało się w sklepach, opakowaną w folię, w drażetkach takich jak dropsy albo w pudełku – mniej lub bardziej zbryloną. Dzisiaj kawy zbożowe zwykle produkuje się w wersji ekspresowej, a taka do podpiwka się nie nadaje. Kawa musi bowiem zawierać słód jęczmienny. Pozostałe składniki nie powinny jednak przysparzać problemu.

Podpiwek to doskonały pomysł na smaczny i bardzo lekki napój domowy. Powyższy przepis na podpiwek jest prosty, więc na pewno z łatwością odwzorujesz go w swojej kuchni. Teraz gdy już wiesz, jak się robi go w domu, możesz sięgać po niego w każdej chwili, zwłaszcza latem. Choć bez problemu da się go znaleźć w sklepie, to jednak najlepszy jest ten zrobiony samemu w domu. Podpiwek jest pyszny, ale również dobry dla zdrowia. Napój jest bogaty w witaminy (szczególnie B i H), przeciwutleniacze (kwas pantotenowy, kwas foliowy) minerały (cynk, selen, chrom).

Czy podpiwek ma coś wspólnego z piwem? Tak, stąd jego nazwa. Po pierwsze główny składnik jest taki sam. Zarówno do produkcji piwa, jak i podpiwku wykorzystuje się szyszki chmielu. To składnik, który ma doskonałe działanie uspokajające i usypiające. Po drugie oba napoje charakteryzuje dość gorzki smak. Dlatego to właśnie miłośnicy tej goryczki pokochają podpiwek. Podpiwek jest lekko "gazowany", dlatego niegdyś był nazywany "polską coca-colą" i tworzy pianę, która wielu osobom kojarzy się właśnie z piwem.

Wiele osób myli kwas chlebowy i podpiwek, ale to nie jest jedno i to samo, choć oba napoje powstają podczas procesu fermentacji. Czym się różni podpiwek od kwasu chlebowego? Głównie składnikami, z jakich powstał. Do sporządzenia kwasu chlebowego potrzebny nam jest zamiast kawy zbożowej prawdziwy chleb żytni na zakwasie, pokrojony na kromki i uprażony w piekarniku

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto