Jak zrobić podpiwek?

Jak zrobić podpiwek? Będziesz potrzebować kawy zbożowej, szyszek chmielu, drożdży, cukru i soku z cytryny.
- W garnku zagotuj 4 l wody. Dodaj do niej 8 łyżeczek kawy i szyszek chmielu. Gotuj 15 minut i ostudź.
- Odlej niewielką ilość do szklanki, dodaj 2 gramy drożdży i szklankę cukru. Wlej również odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj i wlej do garnka.
- Całość po rozpuszczeniu należy przecedzić, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i przelać do butelek, napełniając 3/4 naczynia.
- Butelki zakręć i zostaw na dobę w ciepłym pomieszczeniu.
- Po 24 h upuść nieco powietrza i zostaw w nieco chłodniejszym miejscu na 4 kolejne dni.
- Po tym czasie możesz wypić napój - najlepiej schłodzony. Zrób to w przeciągu kilku dni.