Jak zrobić placki z cukinią? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukinia to warzywo, które coraz częściej gości na stołach. Jest smaczna, niskokaloryczna i łatwa w obróbce. Dlatego można ją wykorzystać w naprawdę wielu potrawach. Do najpopularniejszych należą:
- zupy,
- sosy,
- cukinia faszerowana
Ale coraz częściej również smaczne placki.
Placki z cukinii to świetna alternatywa dla tych z ziemniaków. Jak zrobić placki z cukinią, by były smaczne i chrupiące? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- cukinia 2 małe szt,
- jajko,
- mąka 4 łyżki,
- tłuszcz do smażenia,
- sól, pieprz, ulubione zioła.
- Cukinię dobrze umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wyłóż ją na sitko i obficie posyp solą. Odstaw na 20 minut, następnie odciśnij nadmiar soku.
- Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem i przyprawami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj na nią porcje ciasta, formując łyżką placuszki.
- Placki smaż na złoty kolor z obu stron.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi pyszne placki, możesz wykorzystać ten prosty przepis na placki z cukinią na smaczny posiłek. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Choć placki z przepisu są smażone, to można przygotować pyszne placuszki również w piekarniku. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób na diecie.
Zastanawiasz się co dodać do placków z cukinii? Oto kilka prostych propozycji:
- sos jogurtowy z czosnkiem,
- kawałki łososia wędzonego,
- ser feta,
- parmezan,
- ostrą papryczkę.
Możesz dowolnie modyfikować swoje placki. Świetnie sprawdzają się z nimi różne rodzaje ziół, czy przypraw, możesz skorzystać z:
- koperku,
- bazylii,
- oregano,
- słodkiej papryki,
- czosnku,
- tymianku.
Dodawaj zioła w różnej proporcji i eksperymentuj ze smakiem placków. Dzięki temu odkryjesz, w jakiej odsłonie smakują Ci najlepiej.
Na rynku dostępnych jest wiele odmian cukinii. Do najbardziej znanych i powszechnie dostępnych należy zielona cukinia Astra Polka, która jest najczęściej uprawiana w prywatnych gospodarstwach. Cukinia, podobnie jak arbuz, ogórek czy dynia, należy do rodziny dyniowatych. Cukinia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Ze względu na delikatny orzechowy smak, można ją jadać na surowo, ale również poddawać różnorakim obróbkom termicznym.
Dlaczego warto włączyć do menu cukinię? Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta-karoten. Zdaniem naukowców, cukinia hamuje rozwój komórek rakowych - jej spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór narządów przewodu pokarmowego. Zdaniem naukowców, cukinia hamuje rozwój komórek rakowych - jej spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór narządów przewodu pokarmowego. Zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki. Cukinia jest szczególnie zalecana osobom chorującym na cukrzycę czy insulinooporność ze względu na niski indeks glikemiczny. Po jej spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie.